Hazır üretimli konseptiyle konteyner yapılar farklı yaşam alanlarına en pratik yapı çözümü sunuyor. Duvardan çatıya, kapıdan aydınlatma armatürlerine her detay modern konteyner fabrikasında üretilerek oturuma hazır sevk ediliyor. Yeni nesil üretimli Karmod konteyner yapılar konuttan ofise, şantiye yapı grubundan yönetim binalarına çok farklı alanlarda güvenle kullanılıyor.
3x7 standart konteyner ölçülerinde 1+0, 1+1 yaşam alanının içeren çok sayıda alternatif planı bulunuyor. Bununla birlikte aynı planlarda 3x8, 3x9, 3x12, 4x8 metre büyüklüklerde üretilerek tek araçla istenilen her yere taşınabiliyor. Türkiye’nin her bölgesine araçla taşınarak belirlenen yere konulduğunda konteyner yaşam alanları oturuma hazır hale geliyor.
Standart ölçülerden çok daha büyük metrajlardaki konteyner yapı taleplerinde birleşimli konteyner modelinde üretim yapılabiliyor. Özel üretimli binalar üniteler halinde sevk edilerek uzmanlarca yerinde birleştirilerek hızlı kurulabilen konteyner yapı avantajlarıyla kazandırıyor.
Karmod konteyner modellerinin tamamı dönüştürülebilir malzemelerin kullanımıyla üretiliyor. Yapı güvenliği yüksek, uzun ömürlü, yüksek izolasyonlu konteyner yapılar sürdürülebilir çevre yönetimine tam uyumlu hızlı, pratik bina çözümü. Üstelik en iyi ergonomisiyle farklı kullanım alanlarında iç mekan konforunu doyasıya yaşatıyor.
Konteyner bina ihtiyacı bulunan her alanda kullanılabilir. Kullanıma hazır yapı konsepti konteyner modelinin özellikle acil ihtiyaç duyulan bina çözümlerinde tercih edilmesini artırmıştır. Konteyner yapılar kullanım yeri çeşitliliğinin yanı sıra yapı güvenliği, enerji tasarrufu gibi önemli avantajlara da sahiptir.
Tercih edilmesine göre konteyner kullanım yerlerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.
Konteyner Kullanım Alanları:
Hazır üretimiyle hızlı kurulabilen konteyner yapıların çok sayıda öne çıkan avantajları bulunmaktadır.
Konteyner Avantajları;
Konteyner fiyatını belirleyen iki temel etken vardır. Konteyner fiyatlarını belirleyen temel etken üretim modelidir. Fiyata doğrudan etki eden 2. etken de konteyner yapı planıdır. Konteyner modeline göre farklılık birincisi geleneksel kaynaklı sistem diğeri ve en doğru tercih olarak cıvata somunlu birleşimli üretim modelidir. Karmod konteyner üretiminde yenilikçi ve güvenli sisteme sahip ikinci yöntemi kullanmaktadır. Geleneksel kaynaklı sistemde üretim yapısal anlamda uygulama hatalarının getireceği riskleri içerebilir. Geleneksel yöntemde aynı zamanda çatıda lambrili sistem olması yapıyı yalıtım olarak zayıf hale düşürmektedir. Geleneksel modelde satın alma sürecinde konteyner fiyatı ekonomik gibi görünse de yapı kullanıldıkça ucuz konteyner kazancı buharlaşmaktadır. Karmod üretiminin üstünlüklerini içeren yeni nesil konteyner fiyatları sadece alırken değil kullanılacağı uzun yıllar boyunca kazandırır.
Yapı Modeli Kıyaslaması Açısından Konteyner Fiyatlarının Belirlenmesi
Yukarıdaki öne çıkan detaylardan anlaşılacağı gibi yapısal anlamda konteyner fiyatlarını üretim modelleri belirlemektedir. Üretim sistemi konteyner fiyatına doğrudan etki etmektedir. Bu nedenle uzun ömürlü, güvenli ve enerji tasarruflu Karmod yeni nesil yapıları tercih ederek konteyner fiyatlarında sürekli kazanın.
Yapı Büyüklüğü ve Planların Konteyner Fiyatlarına Etkisi
Yapı büyüklüğü ve plan detayları konteyner fiyatlarını doğrudan etkilemektedir. Yapı büyüklüğü yukarıda belirttiğimiz gibi fiyatı etkileyen ikinci temel unsurdur. Örneğin Temmuz 2024 fiyat listesine göre 3x7 boş konteyner fiyatı 78.500 TL iken aynı ölçüdeki 1+0 içerisinde tuvalet duş olan konteyner fiyatı 105.000 TL’dir. Görüldüğü gibi iç donatı farkı boş konteynere göre maliyeti etkilemektedir. Yine 3x7 ölçüdeki deprem konteyneri olarak isimlendiren 1+1 plana sahip konteyner fiyatı 126.000 TL’dir. Aynı şekilde 32 m2 konteyner fiyatı 27 m2’ye göre metraj farkı nedeniyle daha yüksek olmaktadır. Yine 4x8 konteynere göre 3x7 fiyatı daha ekonomik olmaktadır.
Her alanda olduğu gibi maliyet değişkenlikleri “Konteyner fiyatlarını neler belirler?” sorusunu gündeme taşımaktadır.
Konteyner Fiyatlarını Belirleyen Temel Etkenler
Taşınabilir konteyner inşaat şantiyelerinin değişen projeleri için büyük avantajlar içermektedir. Yine pazarlama alanı sürekli değişen satış ofisleri için de pratik çözüm içerir. Kolayca taşınarak pratik şekilde kullanılır. Taşınabilir konteyner tiny house tarzı konut modellerine de pratik kullanım kazandırır.
Taşınabilir Konteyner Avantajları;
Kalıcı veya geçici yapı çözümü olarak kullanılabilen konteyner yapıların güvenli ve uzun ömürlü bir model olduğunu vurgulayalım. Geçici konteyner yapı çözümü denildiğinde deprem afet sonrası yaşam alanları ile şantiye yapı projeleri akla gelmektedir. Kalıcı konteyner yapı çözümü ise yönetim binaları, satış ofisleri, okul ve eğitim binaları, turizm sosyal tesis binaları gibi kullanım alanlarını kapsamaktadır.
Konteyner Geçici Yapı Çözümleri;
Konteyner Kalıcı Yapı Çözümleri;
Kullanım yeri ve amacına göre çok çeşitli konteyner modelleri bulunmaktadır. Konteyner yapılar konut tercihinin yanı sıra ofis, depo ve şantiye çözümü olarak kullanılmaktadır. Yapı maliyetleri göz önüne alındığında konteyner depo fiyatları ekonomik çözümüyle öne çıkmaktadır.
Konteyner modelleri yapısal olarak standart ve birleşimli konteyner modeli olarak iki grupta toplanmaktadır. Standart konteyner modelleri 3x7 ölçüde 20’nin üzerinde planda üretilmektedir. Birleşimli modellerde tek katlıdan dört kata kadar çok katlı yapılar projelendirilerek kurulum yapılabilmektedir. Birleşimli sistemde iki katlı konteyner modelleri en yoğun tercih edilen modeli oluşturmaktadır.
Konteyner Şantiye Çözümleri Nelerdir?
Şantiye yapı çözümü denildiğinde projede ihtiyaç duyulan tüm yapı bina mobilizasyonu akla gelmektedir.
Konteyner Şantiye Çözümleri Arasında;
Konteyner Ofis Çözümleri Arasında;
Konteyner Depo Çözümleri;
Yalıtımı yüksek izolasyonlu konteyner dört mevsim yaşam konforu sunuyor. Sandviç panel duvar ve çatı sistemiyle yaz kış iklimlendirme enerji giderlerinden tasarrufla kazandırıyor. 125 mm sandviç panel çatı kalınlığı ile Karmod konteyner izolasyonu üst seviyede. En iyi kalitede birinci sınıf PVC pencere sisteminde kullanılan çift camlı yalıtıma ekstra katkı sağlıyor. Pencere kanat yüksekliğince uzayan tam boy ispanyolet kilit sistemi rüzgar, toz ve yağmur girişine kalkan oluşturuyor. Tam kapama sağlayan özel sac panel konteyner kapısı yapı izolasyonunu bir üst düzeye daha yükseltiyor.
Karmod’un yüksek yalıtım performansıyla öne çıkan izolasyonlu konteyneri enerji harcamalarını minimize ederek bütçelere kazandırıyor. Yapı içerisindekilere yalıtımlı konteyner konforunu sürekli yaşatıyor. Aynı zamanda dört mevsim enerji harcamalarını azaltan yenilikçi sistemiyle kullandıkça kazandırmaya devam ediyor.
Çelik metal alt ve üst şase ile birlikte çelik taşıyıcı sisteme sahip konteynerler deprem ve doğal afetlere karşı dayanıklılığıyla öne çıkar. Projeli tesisat ve kalite kontrollü üretim uygulaması konteyner yapıları yangın açısından da güvenli hale getirir.
Karmod Konteynerlerin Deprem ve Doğal Afetlere Dayanıklılığı
Yeni nesil serisiyle yapı kalitesine benzersiz üstünlükler kazandıran Karmod konteyner en iyi marka. Yapı güvenliği, uzun ömür, dayanım ve kalitesiyle üstün konforu yaşatan ergonomisiyle benzersiz. Güvenilir, uzman üretici Karmod, Türkiye’nin kaliteli konteyner üreticisi.
Karmod Yeni Nesil Konteynerle;
Konteyner yapıların kurulumu üç aşamalıdır. İlk aşamayı konteyner üretimi öncesi yapılacak işlemler oluşturur. İkinci aşama konteyner üretiminin yapılması. Üçüncü aşama ise kullanım yerinde konteyner yapının oturuma hazır hale getirilmesidir.
Konteyner Kurulum Öncesi Yapılacak İşlemler:
Konteyner yapı projeleri üretici firma teknik ofisleri tarafından tasarlanarak hazırlanmaktadır. Konut, ofis veya şantiye yapısı olarak proje müşteri beklentileri dikkate alınarak hazırlanır. Öncelikle 1+0, 1+1, 1+2 veya 3+1 gibi daire tipleri belirlenir. Sonrasında arsanın konumu ve yasal yapı izni sınırları dikkate alınarak proje çizilir. Proje esnasında elektrik ve su tesisatı gibi mekanik tesisat projeleri de aynı anda hazırlanır. Müşteri onayı sonrası projenin resmi izinlerini ifade eden ruhsat aşaması başlar.
Konut veya ofis her ne amaçla kullanılacaksa konteyner yapılar için resmi izinlerin alınması gerekmektedir. Konteyner ruhsat işlemi için projenin yapılacağı arsanın bağlı bulunduğu Belediyenin imar müdürlüğüne müracaat edilmelidir. Belediye sınırları dışında kalan köylerde ise ruhsat müracaatı valiliğe bağlı İl Özel İdaresi’ne yapılmaktadır. Konteyner ruhsatı için gerekli belgeler ve izin süreçlerinin takibi tamamen müşteri sorumluluğunda ilerler.
Konteyner yapıların sağlıklı kullanımı için arsada yapının konulacağı sağlam bir zeminin hazırlanması önemlidir. En az projenin oturduğu büyüklükte zemin betonunun atılması en güzel çözümdür. Konteyner zemininde güçlendirilmiş çelik konstrüksiyon metaller de kullanılabilmektedir. Su basmanı tabir edilen zeminin düzgün kota sahip olması son derece önemlidir. Aksi halde zemindeki dalgalanmalar konteyner yapının kapı ve pencerelerinin sağlıklı çalışmasına engel olur. Kapı pencere açma ve kapatılmasında zorluklar yaşanabilir.
Boş Konteyner Üretimi Nasıl Yapılır?
Konteyner üretiminde ilk aşaması alt ve üst şaselerle taşıyıcı metal direklerin imalatıyla başlar. Şaseler ve taşıyıcı direkler onaylı projeye göre teknolojik makine hattından geçerek hazırlanır. Şase ve direklerde özel kalınlıkta çelik rulo saclar kullanılmaktadır. Makinede şekillenerek cıvata deliklerine kadar üretilen çelik metaller boya aşamasına alınır. Karmod konteyner boyamasında otomotiv endüstrisinde kullanılan boyama teknolojileri kullanılmaktadır.
Boya sonrası alt şase zeminin güçlendirilmesi açısından yatay ve dikey profillerle belirli aralıklarla kaplanır. Zemin üzerine çimento bazlı özel levha kaplaması yapılır. Levha üzeri özel kalınlıkta mineflo ile kaplanarak hazırlanır.
Konteyner üst şasesi sandviç panellerle kaplanır. Paneller birbirine özel kenet sistemiyle bağlantılanarak tam sızdırmazlık sağlanır. Karmod konteyner üst şase panelleri 125 mm kalınlığa sahip olup enerji tasarrufuyla öne çıkar.
Alt ve üst şase boya sonrası yapılan diğer işlemlerle montaja hazır hale gelir. İlk olarak banda alt şase konulur. Sonra dört köşede yer alan taşıyıcı direkler cıvata somunla bağlantılanır. Sonrasında üst şase bağlantılanarak boş konteyner yapıların kurulum aşaması başlamış olur.
Duvar panelleri öncesi metal taşıyıcı direkler ve şase metallerine özel EPDM contalar yerleştirilir. Sonrasında duvar panellerinin montajlanması aşamasına geçilir. Kapalı duvarların montajı yan yana dizilimle ilerler. Projedeki pencere ve kapılar duvar panellerinin bu alanlara özel parçalarla adeta lego gibi geçmesiyle hazırlanır. Duvar panel montajı bittiğinde kapı ve pencereler de hazır olmuş olur.
Yapıya özel projelendirilen elektrik ve su tesisat uygulaması konteyner üretiminin son aşamasını oluşturur. Konteyner elektrik ve su tesisatı sıva üstü olarak ilerler. Piriz ve anahtarlarda sıva üstü armatür kullanılır. Elektrik tesisatı içte kapı üzerindeki sigorta kutusunda toplanır. Yapı arkasında özel buat ana şebeke bağlantısı için hazırlanmıştır. Atık ve temiz su tesisat boruları yapı arkasından merkezi şebekeye kolay bağlantılanmak üzere dışarı çıkarılmıştır.
Kullanım Yerinde Boş Konteynerin Oturuma Hazırlanması:
Üretimi tamamlanan konteyner kullanıma hazır vaziyette vinç yardımıyla araca yüklenir. Taşıma sonrası daha önceden hazırlanan su basmanı üzerine vinç yardımıyla araçtan indirilerek yerleştirilir. Yerine konulduğunda konteyner oturuma hazır hale gelir. Elektrik ve su tesisatını devreye almak için merkezi şebeke bağlantılarının yaptırılması yeterli olacaktır.
Konteyner oturuma hazır konsepti ve mobil taşınabilir yapı özelliğiyle esnek kullanım alternatiflerine sahiptir. Yapı üzerindeki mobil taşıma mapaları konteyner yapıyı farklı alanlara taşıma imkanı sunar. Özellikle şantiye mobilizasyonlarında konteyner yapı uzun yıllar kullanılabilir. Defalarca kullanım avantajları ile konteyner şantiye yönetimlerine sürekli kazandıran yapıdır.
Mobil Konteynerin Mobil Esnek Kullanım Alanları:
Konteyner yapılar malzeme kullanımıyla çevre dostu bina modelidir. Konteyner sürdürülebilir çevre bina konseptlerinin en önemli yapı modelleri arasında yer alır.
Konteyner Yapılarda Kullanılan Malzemeler:
Duvardan çatıya sandviç panel sisteme sahip Karmod konteyner enerji verimliliğiyle öne çıkmaktadır. Çift camlı tam kapama sağlayan PVC pencere ve panel kapı sistemi konteyner yalıtım performansını ekstra artırmaktadır. Yalıtımı yüksek konteyner yapılarda yaz kış iklimlendirme çok pratik şekilde yapılabilmektedir. Enerjiden tasarrufla konteyner enerji giderlerinden tasarrufla bütçelere sürekli kazandırır.
Konteyner yapılara sürdürülebilir enerji kaynakların entegresi çok kolaydır. Konteyner yapılarda RES (Rüzgar enerjisi), GES (Güneş enerjisi) gibi sürdürülebilir enerji kaynakları pratik şekilde kullanılabilmektedir.
Konteyner yapılar dönüştürülebilir malzemelerin kullanımıyla sürdürülebilir çevre politikalarına tam uyumlu yapı modelleri arasında yer almaktadır.
Konteyner yapılar üst çatı şasesinde yer alan taşıma mapaları yardımıyla kolayca taşınabilmektedir. Fabrikada üretimi tamamlanan konteyner çatı vinci yardımıyla tır veya kamyonlara yüklenebilmektedir. 3x7 standart konteyner yapılar açık kasa kamyonla Türkiye’nin her yerine sevk edilebilmektedir. Konteynerin araçtan indirilmesi için vinçli araçlar kullanılmaktadır. Yakın mesafelere vinçli kamyonla taşıma nakliye ücretlerinden tasarruf sağlamaktadır.
Konteynerin kullanım yerinden tekrar taşınması ilk günkü pratiklikle gerçekleşmektedir. Yapı üzerindeki mapalar kullanılarak konteyner farklı alanlara defalarca taşınabilmektedir.
KARMOD KONTEYNER TEKNİK ÖZELLİKLERİ |
|
---|---|
ÜRETİM EBATLARI | 12 metreye kadar istenilen ebatlarda konteyner üretilebilmektedir (Tüm Ölçüler ± 50mm tolerans gösterebilir). |
METAL MALZEMELER | 1311 Erdemir Galvaniz |
BETOPAN | TSE 634-2 |
TEKNİK VERİLER | |
DEPREM ŞARTLARI | 1.Derece |
İKLİM ŞARTLARI | 3.İklim bölgesi |
KAR YÜKÜ | 80 Kg/m² |
RÜZGÂR HIZI | 80 Km/Saat (Ürünün yere sabitlenmesi şartıyla) |
POLİSTREN KÖPÜK (EPS) | TS EN 13163 |
DIŞ DUVAR İLETİM KATSAYISI | 0,46 W/m²K |
ÇATI İLETİM KATSAYISI | 0,26 W/m²K |
TABAN ISI İLETİM KATSAYISI | 1,24 W/m²K |
ZEMİN YAYILI YÜK KAPASİTESİ | 200 Kg/m² |
TABAN | |
SİSTEM | Uzay profilli, bulonlu birleşimli konstrüksiyon kullanılmaktadır. Konulacak zeminin terazide olması gerekmektedir. |
TABAN KAPLAMASI | 14 mm kalınlıklı betopan levhalar üzerine 2 mm kalınlıklı PVC mineflo kullanılmaktadır. |
DUVAR | |
SİSTEM | Özel şekillendirilmiş EPS dolgulu sandviç panel |
DIŞ YÜZEY KAPLAMA | Dış yüzey kaplamaları RAL 9002 elektrostatik boyalı sac. |
İÇ YÜZEY KAPLAMA | İç yüzey kaplamaları RAL 9002 elektrostatik boyalı sac. |
DUVAR İZOLASYONU | 50 mm kalınlıklı, 14 kg/m³ polistren köpük (EPS) yangın sınıfı B2 ile; ısı izolasyonlu tam, sağlıklı ve güvenli malzemelerle yapılır. |
ÇATI | |
ÇATI SİSTEMİ | Özel şekillendirilmiş kenetli EPS dolgulu sandviç paneldir. Yağmur suları özel kenet sistemi sayesinde tahliye edilmektedir. |
ÇATI İZOLASYONU | 125 mm kalınlıklı, 14 kg/m³ polistren köpük (EPS) yangın sınıfı B2 ile; ısı izolasyonlu tam, sağlıklı ve güvenli malzemelerle yapılır. |
DIŞ YÜZEY KAPLAMA | Dış yüzey kaplamaları RAL 9002 elektrostatik boyalı sac. |
İÇ YÜZEY KAPLAMA | İç yüzey kaplamaları RAL 9002 elektrostatik boyalı sac. |
KAPILAR | |
DIŞ KAPI | Kapı kasası 1,2 mm ve kapı gövdesi 0,5 boyalı sacdan imal edilmiş, sızdırmazlık contalı sac kapıdır. Darbelere, çizilmelere dayanıklıdır. Kapı kanadının içi 20 kg/m³ Polistren Köpük (EPS) dolgulu olup ses ve ısı yalıtımı sağlamaktadır. |
İÇ KAPI | Elektrostatik boyalı galvaniz metal kasa üzerine mdf-lam kapı takılmaktadır. (1980X755mm) |
PENCERELER | |
PENCERE | 890 x 1135 mm ölçülerinde PVC pencere takılmaktadır. 90 derece açılır tek kanatdır. |
PERVAZ | Pencerelerin iç kenarlarında PVC pervaz kullanılmaktadır. |
CAM | 4+12+4 mm kalınlıkta ISICAM kullanılmaktadır. |
BOYALAR | |
DIŞ VE İÇ CEPHE | RAL 9002 elektrostatik boyalı sac. |
METAL AKSAM | RAL 1019 elektrostatik boyalı sac. |
ELEKTRİK TESİSATI | |
SİSTEM | Sıva üstü |
KABLO | Prizler için 3x2,5, aydınlatma için 2x1,5 mm NYM TSE belgeli kablo kullanılmaktadır. |
AYDINLATMA | TSE belgeli simit armatür kullanılmaktadır. |
PRİZ - ANAHTAR | Her odada priz ve anahtar bulunmaktadır. |
SIHHI TESİSAT | |
SİSTEM | Sıva üstü |
YERTAŞI | ABS Yertaşı ürünler kullanılmaktadır. |
KLOZET | Seramik olup TSE belgeli ürünler kullanılmaktadır. |
DUŞ TEKNESİ | Akrilik esaslı olup TSE belgeli ürünler kullanılmaktadır. (WC-Duş konteynerlerinde duş teknesi kullanılmamaktadır.) |
LAVABO | ABS olup TSE belgeli ürünler kullanılmaktadır. |
TEMİZ SU TESİSATI | TSE belgeli PPRC özellikli malzemeler kullanılmaktadır. |
PİS SU TESİSATI | TSE belgeli PVC özellikli malzemeler kullanılmaktadır. |
AKSESUAR | Ayna,kağıtlık,sabunluk vb TSE belgeli malzemeler kullanılmaktadır. |
WC-DUŞ | |
HAVALANDIRMA | Duş girişlerinde duş perdesi kullanılacaktır. Duş ve WC havalandırması olarak 210mm x 250mm ebatında menfez kullanılmaktadır. Koridorlada ise 600mm x400mm ebatında karşılıklı yan durvarlarda (kısa kenar) iki adet vasistas pencere kullanılmaktadır |
ZEMİN VE DUVAR KAPLAMASI | Duş Zemini komple, duvarlar ise min.1300mm yükskliğine kadar minofle kaplanılmaktadır. (Ara bölme duvarları hariç) WC de ise zemin ve duvarlar min. 300mm minofle kaplanılmaktadır. (ara bolme duvarları hariç) |
KAPI | WC girişinde 900mm genişliğinde dışa açılır kapı kullanılmaktadır. |
AYDINLATMA | Aydınlatma için koridorda 2x18 etanjlı floresan lamba kullanılmaktadır. |
SEVKİYAT | |
Özel tasarım braketler ve kolonlar ile kaldırma yapılmaktadır. |