Tüm talep ve istekleriniz için satış ofislerimizden, çağrı merkezimizden bize ulaşabilirsiniz.
Geri Dön

İkinci El Prefabrik Ev Almak Mantıklı mı?

Karmod 30.11.2022

Uzun ömür ve inşa süreçlerini azaltan çok sayıda üstünlüğüyle prefabrik ev son dönemde müstakil konutta en fazla tercih edilen konut modeli oldu. Hal böyle olunca çok daha düşük bütçelerle bu cazip evlere sahip olmayan vatandaşlar ikinci el prefabrik evleri merak ediyor. Merak edilen konularda en çok da “İkinci el prefabrik ev almak mantıklı mı?” sorusu öne çıkıyor. Biz de bu konuyu çok yönlü olarak araştırarak değerlendirmenize sunmak istedik.

Öncelikle prefabrik ev uzun ömürlü ve güvenli bir konut modeli. Modern tesislerde teknolojinin sağladığı avantajlarla çok kısa zamanda üretilebiliyor. Üretimde tam malzeme kullanımıyla israfı ortadan kaldırıyor. Yapı büyüklüğüne göre kamyon veya tıra yüklenerek Türkiye’nin her bölgesine yaylalara varana kadar taşınabiliyor. Kurulum yerinde duvardan çatıya, elektrikten su tesisatına, kapı ve pencerelere varana kadar günler içerisinde montajlanabiliyor. Bu ve benzeri çok sayıda avantajıyla prefabrik ev özellik müstakil konut sahibi olmak isteyenlerce en çok tercih edilen konut modeli olma avantajını sürdürüyor.

İkinci El Prefabrik Ev Fiyatlarında Daha Fazla Ekonomi Arayışı

Modern fabrika yeni üretimli prefabrik ev fiyatları klasik betonarme yapılara göre avantajlarıyla öne çıkıyor. Bununla birlikte çok düşük bütçelere sahip vatandaşlarca ikinci el prefabrik ev fiyatlarıyla ev sahibi olma düşüncesi de bir gerçek. Çok sayıda vatandaş demonte kurulum avantajına sahip prefabrik evleri ikinci el satın alarak arsa veya tarlasına kurdurmak istiyor. Bunu yaparken de her üründe olduğu gibi ikinci el prefabrik ev avantajlarından yararlanmak istiyor. Peki bu yaklaşım gerçekten doğru mu? Yeni bir prefabrik ev mi yoksa ikinci el prefabrik ev mi almalı? Bu soruların cevaplarını aramaya devam ediyoruz.

Prefabrik evler tekrar sökülebilir mi? Başka yere taşınarak tekrar kurulum yapılabilir mi?

Bu sorunun cevabını doğrudan evet prefabrik evler kurulumdan sonra sökülebilir. Tekrar söküm kurulumdan sonraki aylar içerisinde olabileceği gibi yıllar geçse de olabilecek bir uygulamadır. Yakın veya uzak fark etmeksizin başka mekanlara taşınarak tekrar kurulum yapılabilir.

Prefabrik evler bilindiği gibi ön üretimli yapı modelidir. Duvardan çatıya, kapıdan pencereye tüm malzemeleriyle modern fabrika tesislerinde üretilir. Üretim sonrası kullanım yerine modüler özelliğiyle taşınarak kurulum yapılır. İkinci el prefabrik ev tercihinde çok önemli bir noktaya dikkat çekmek isteriz. Prefabrik ev ilk üretildiğinde modern teknoloji kullanımıyla mı yoksa ilkel yöntemlerle mi üretildi? İkinci el prefabrik ev tercihinde bu durum son derece önemli. Örnek vermek gerekirse Karmod gibi modern tesislere sahip markalarca üretilen prefabrik evlerin üretimi vidalı ve geçmeli sisteme sahiptir. Diğer yöntemlerde ise cıvata somunlu birleşim yerine geleneksel kaynak uygulaması kullanılabilmektedir. Kaynak kullanılarak üretilen yapılar ikinci el prefabrik evlerde oldukça sorunludur.

Kaynak yerleri taşıyıcı çelik sistemin dayanımını olumsuz etkiler ve bu durum ikinci el kullanımı için sökümde ciddi zayiata neden olmaktadır. Karmod gibi modern teknoloji kullanımıyla üretim yapan firmalar kaynak kullanmadığından bu sorunu ortadan kaldırmıştır. Bu nedenle Karmod tarafından üretilen prefabrik evlerin ikinci el satın almasında zayiatın en aza ineceğini bilmeniz gerekir. Bununla birlikte ikinci el prefabrik ev satın almak istediğinizde kurulumu o evi üreten firmanın önereceği uzmanlara söktürüp yeniden kurdurmanız size avantajlar kazandıracaktır. Yapı modelini bilen uzman ekip ikinci el prefabrik evi en az zayiatla yeniden kurulum yaparak sizi ekstra bütçe harcamalarından kurtaracaktır.

İkinci el prefabrik ev satın almaya karar vermeden önce söküm ve takım işlemleri gerçekleştirilirken en az yüzde 20 malzeme kaybı yaşanacağını hesap etmelisiniz. Örneğin evin ilk kurulum sonrası yere şap uygulaması yapılmaktadır. Kurulumdan sonra atılan şap söküm esnasında prefabrik evin duvarlarına zarar verebilmektedir. Aynı şekilde fayans ve seramik uygulamaları da kurulum sonrası gerçekleştirilen işçilikler arasında yer alır. Fayansların sökümü esnasında ikinci ev prefabrik duvar panelleri ve su tesisat malzemeleri zarar görebilmektedir. Bu nedenle ikinci el prefabrik ev fiyatlarını incelerken bu malzeme kayıpların en az yüzde 20 olabileceğini hesap etmek gerekir. İkinci ev prefabrik satan firma veya şahısların “Hiç sorun olmaz. Aynen söker zayiat vermeden taşırız.” sözlerine güvenmemenizi öneririz.

İkinci El Prefabrik Ev Alayım mı, Ne Önerirsiniz?

Öncelikle şunu vurgulayalım ki prefabrik ev uzun ömürlü bir konut modelidir. Yeni üretimli bir prefabrik evin betonarme gibi konut modellerine göre çok daha ekonomik olduğunu belirtmek isteriz. Bu yenilikçi konut modeliyle yeni ev sahibi olmak isteyenlere ikinci el prefabrik yerine yeni üretimli bir prefabrik ev satın almalarını öneririz. Böylece ikinci elin söküm takımında oluşabilecek zayiat ve içe sinmeyen olaylardan tamamıyla kurtulmuş olursunuz. İkinci el prefabrik ev almak yerine hiç zayiat oluşmadan yeni bir prefabrik ev almanız size daha hesaplı gelecektir.

Prefabrik Evlerin Ömrü Ne Kadar?

Prefabrik evlerin ortalama ömrü 50 yıldır. Boya, çatı ve dere gibi standart bakımları düzenli olarak yapılan prefabrik evlerin ömrü çok daha uzun zamana yükseltilebilmektedir.

Biz Sizi Arayalım

Size daha iyi hizmet verebilmek için kuramsal ve özel mimari planlarınız, projeleriniz ve ürün şartnamenizle ilgili soru ve detayları info@karmod.com mail atarsanız en kısa zamanda talebinize hızlı dönüş yapılacaktır.

Projelerimiz

İşimiz Bu

Dünyanın bir ucundan diğer ucuna kadar, müşterilerimizin dünyanın yeni teknolojisi ile üretilen hazır yapı sektörüne ulaşmalarını sağlıyoruz. Proje üretim ağı takibince sizler için değer katan teknoloji ve yenilik, esnek ticari modeller ve akıllı tedarik zinciri çözümleri aracılığıyla güvenilirliği garanti ediyoruz.

Keşfet

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız