Tüm talep ve istekleriniz için satış ofislerimizden, çağrı merkezimizden bize ulaşabilirsiniz.
Geri Dön

Konteyner Ev İçin Ruhsat Gerekir mi?

Karmod 28.07.2022

Kullanıma hazır konut konsepti ve ekonomik fiyatlarıyla öne çıkan konteyner evler her geçen gün ilgi odağı olmayı sürdürüyor. Bu avantajlara bir de ergonomisiyle klasik konut konforunu yaşatması da eklenince bu ilgi daha da arttı. Üstelik konteyner ev mobil taşınabilir özelliğiyle istenilen her yere taşınarak kullanıma sunulabiliyor. Hal böyle olunca bu yenilikçi sistemle müstakil konut sahibi olmak isteyen çok sayıda vatandaş ‘Konteyner ev için ruhsat gerekir mi?’ Sorusunun cevabını aramaya başladı. Bu yazımızda bu sorunun cevabını vermeye çalışacağız. Bununla birlikte konteyner ev modelini daha yakından tanımaya yönelik bilgilere de bir göz atmamızda yarar var.

Konteyner Evler Nereye Yapılır?

Konteyner evler yerleşim yeri açısından son derece avantajlıdır. Birçok alana kolaylıkla yerleştirilebilir. Engebeli arazilere bile altına oluşturulacak platform yardımıyla konumlandırılabilmektedir. Bununla birlikte Türkiye konteyner ev tercihlerinde bu evler daha çok bahçe ve bağ gibi alanlara yerleştirilerek kullanılmaktadır. Konutu yerleştirmek için bahçe veya tarla içerisinde sert düzgün bir zeminin bulunması yeterli olmaktadır.

Konteyner ev zeminden çatıya özel karkaslarla fabrikada üretildiğinden kullanım yerinde beton gibi inşa yöntemlerine ihtiyaç duymaz. Tarla ve bahçelerde inşaat şartlarının oluşturacağı çevresel zararları ortadan kaldırır. Bununla birlikte konteyner evi daha sağlam zeminde kullanmak için yapı altını gelecek şekilde 15-20 cm kalınlığında bir beton zemin hazırlayabilirsiniz. Hiç beton kullanmaksızın yapı altına yerleştireceğiniz metal karkas veya bloklar yardımıyla kolayca bir platform oluşturabilirsiniz.

Konteyner Ev Usta ve İnşa Süreçlerine Son Veriyor

Konteyner ev tüm malzemeleriyle modern fabrika tesislerinde üretilerek kullanıma hazır tarzda sevk edildiğinden ekstra hiçbir ustaya ihtiyaç duymaz. Kullanım yerinde inşa süreçlerini de ortadan kaldırır. Duvarları, çatısı, oda bölmeleri, tuvaleti ve banyosu, elektrik ve su tesisatlarıyla kullanıma hazır olup yerine yerleştirildiği anda oturuma hazır hale gelir. Konuta elektrik vermek için yapı arasında yer alan özel buatı ana şebeke hattına bağlatmanız yeterli. Aynı şekilde yapı arkasına kadar çıkartılmış atık ve temiz su tesisatlarını merkezi şebekelere bağlatarak konteyner evi suyla buluşturabilirsiniz.

Kullanıma hazır konseptiyle bahçe veya tarlalara kolayca yerleştirilebilen konteyner evler için tam bu aşamada ruhsat gerekir mi sorusu gündeme geliyor. Konteyner ev ruhsatıyla ilgili konuya giriş yapabiliriz.

Konteyner Ev İçin Ruhsat Gerekir mi?

Bahçe, tarla veya benzeri bir araziniz varsa müstakil konut için en iyi tercih konteyner ev modelidir. Konteyner ev oda bölmeleri, tuvalet ve duşu, elektrik ve su tesisatı armatürlerine varana kadar modern fabrika tesislerinde kullanıma hazır olarak üretilir. Yapı çıtı kısmında yer alan taşıma mapalarıyla iç kısma hiç zarar vermeden vinç yardımıyla taşınarak istenilen her mekana yerleştirilebilir. Yerine konulur konulmaz oturuma hazır hale gelir. Peki konteyner ev mobil taşınabilir özellikte bir yapı olmasına rağmen ruhsat gerektirir mi? Merakları gidermek için bu konuyu da araştırdık.

Ruhsata tabi olan yapı ve bina tanımları 3 Mayıs 1986 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde onaylanarak 9 Mayıs 1986 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 3194 numaralı İmar Kanunu’nda yapılmıştır.

Söz konusu kanunun 5. Maddesinde yer alan tanımlarda ruhsat gerektiren yapı ve bina şu şekilde tanımlanmıştır: ‘’Yapı; karada ve suda, daimi veya muvakkat, resmi ve hususi yeraltı ve yerüstü inşaatı ile bunların ilave, değişiklik ve tamirlerini içine alan sabit ve müteharrik tesislerdir. Bina; kendi başına kullanılabilen, üstü örtülü ve insanların içine girebilecekleri ve insanların oturma, çalışma, eğlenme veya dinlenmelerine veya ibadet etmelerine yarayan, hayvanların ve eşyaların korunmasına yarayan yapılardır.’’ Kanun kapsamında konteyner ev taşınabilir nitelikte olsa da tanım içerisinde muvakkat (geçici) yapı sınıfına girmektedir. Bu nedenle bahçenize, arsanıza veya kendi mülkünüz olan tarlaya konteyner ev koymadan önce gerekli izinler için ilgili mercilere başvurmanız gerekmektedir. Ruhsat veya izin için başvurulacak ilgili idare; belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediye, bunun dışında kalan köy gibi yerlerde ise valiliktir.

Konteyner Ev Ruhsat İşlemleri

Konteyner eve ruhsat ve izin işlemini başlatmak için konut satın alacağınız firmadan talep edeceğiniz planla başvurabilirsiniz. Ruhsat işlemleri için başvurmanız gereken kurum belediye ve mücavir alan sınırlarındaki ilgili belediye veya bunun dışında kalan köy gibi yerleşim alanlarında valiliktir. İllerde valilikler adına bu işlemleri Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlükleri yürütmektedir. Ruhsat iznini almanızdan itibaren konteyner evi 5 yıl içerisinde inşa ettirerek yerine yerleştirmeniz gerekir. Aksi halde ruhsat işlemi iptal olmakta ve yeniden süreç başlatmak durumunda kalınmaktadır. Ruhsat işlemini doğrudan konteyner evi yaptırmak isteyen kişi yürütmektedir.

Konteyner Ev İçin İstenen Evraklar

Konteyner ev ruhsat izni için gerekli evraklar aşağıda sıralanmıştır;

  • Tapu Belgesi
  • Ruhsat izni için Başvuru Dilekçesi
  • İmar Durum Belgesi – İlgili Belediyeden alınacak
  • Aplikasyon Belgesi – Kadastro Müdürlüğü’nden alınacak
  • Mimari Odası’ndan onaylanmış Mimari Proje
  • Sicil Belgesi – Mimari Odası’ndan alınacak
  • Elektrik Tesisatı Proje Onayı – Elektrik Mühendisleri Odası’ndan alınacak
  • Sıhhi Tesisat Projesi onayı – Makine Mühendisleri Odası’ndan onaylı.
  • Zemin Etüt Raporu

Konteyner ev ruhsat ve yasal izinleri için yapıya ait tüm detayların verildiği bilgi formu evraklarının eksisiz bir şekilde ilgili kuruma sunulması gerekmektedir.

Biz Sizi Arayalım

Size daha iyi hizmet verebilmek için kuramsal ve özel mimari planlarınız, projeleriniz ve ürün şartnamenizle ilgili soru ve detayları info@karmod.com mail atarsanız en kısa zamanda talebinize hızlı dönüş yapılacaktır.

Projelerimiz

İşimiz Bu

Dünyanın bir ucundan diğer ucuna kadar, müşterilerimizin dünyanın yeni teknolojisi ile üretilen hazır yapı sektörüne ulaşmalarını sağlıyoruz. Proje üretim ağı takibince sizler için değer katan teknoloji ve yenilik, esnek ticari modeller ve akıllı tedarik zinciri çözümleri aracılığıyla güvenilirliği garanti ediyoruz.

Keşfet

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız