Tüm talep ve istekleriniz için satış ofislerimizden, çağrı merkezimizden bize ulaşabilirsiniz.
Geri Dön

Prefabrik Yapı Elemanları Nelerdir?

Karmod 28.07.2022

Ön üretimi tüm yapı elemanlarıyla fabrika tesislerinde gerçekleştirilen kullanım yerine taşınarak başka malzemelere ihtiyaç duyulmadan kurulum yapılan binalar prefabrik yapı olarak isimlendirilmektedir. Hafif çelik üretimli prefabrik yapılarla ana parçaları beton bloklarla hazırlanan betonarme prefabrik yapılar aynı grupta isimlendirilmektedir. Ortak isimlendirmenin dışında iki yapı grubu arasında fabrika ön üretim dışında benzerlik bulunmaz.

Hafif çelik prefabrik yapılar standart kot yüksekliğine sahip olup daha çok konut, ofis, şantiye yapıları gibi yapılarda tercih edilir. Betonarme prefabrik yapılar ise beton blok elemanlarla üretildiğinden yüksek kotta endüstri üretim tesisleri, hangarlar, köprü ve viyadükler gibi farklı alanlarda kullanılır.

Bu yazımızda daha çok hafif çelik sisteme sahip prefabrik yapı elemanları üzerinde durmaya çalışacağız. Prefabrik yapı elemanları arasında;

  1. Taşıyıcı Çelik H’lar
  2. Duvar Panelleri
  3. Ara Kat Konstrüksiyonları
  4. Omegalar
  5. Çatı Makasları
  6. Çatı Aşıkları
  7. Çatı Örtüsü Elemanları
  8. Çatı Şekilleri
  9. Sundurma ve Veranda Krişi

Prefabrik Yapı Elemanları

prefabrik-yapi-elemanlari-nelerdir-2-1024x683 

1.Taşıyıcı Çelik H’lar

Prefabrik yapı taşıyıcı sistemiyle birlikte duvar panel bloklarının birleştirilmesinde H adı verilen çelik metal elemanlar kullanılır. Kesit şekli olarak ‘H’ harfine benzerliği nedeniyle H Çelik adıyla isimlendirilmiştir. Birleşim elemanları olan özel H profilleri paslanmaz galvaniz sacdan bükülerek özel kenet sistemi ile birleştirilir. Kenarlarda Radius oluşturularak terleme kaynaklı paslanma ve çürümelerin önüne geçilmiştir.

2.Duvar Panelleri

Prefabrik yapı duvar panelleri sistemin önemli elemanlarındandır. Standart duvar panel enleri 125 cm uzunluktadır. Prefabrik bina dış duvar kalınlığı standart üretimlerde 10 cm iç oda duvar kalınlıkları ise 6 cm olarak hazırlanır. Duvar panelleri çift tarafta özel beton levhalar arasına ısı yalıtımı için 84 mm 16 dansite yoğunluğunda polistren sert köpük kullanılarak üretilir. Prefabrik yapı duvar panel yüksekliği standart üretimde 250 cm’dir. Ağırlık olarak 1 adet 125×250 cm dış duvar paneli standart üretimler için 114 kg’dır.

.

3.Ara Kat Konstrüksiyonları

Prefabrik yapı ara kat konstrüksiyonu taşıyıcı kafes şeklinde özel bükümlü paslanmaz galvaniz sacdan imal edilir. Ara kat zemini 14 mm (cephe kaplama levhaları) ile kaplanır. Alt kat asma tavan alçı levha üzerine ısı-ses izolasyonu olarak 80 mm (14 kg/m3) kalınlığında cam yünü serilir. Ara kat taşıma yükü 200 kg/m² dir.

4.Omegalar

Prefabrik yapı duvar bloklarının üst kapamasında omega adı verilen metal levhalar kullanılır. Şekilsel görünümü nedeniyle bu levhalar yapı elemanları arasında ‘omega’ olarak adlandırılmıştır. Omegalar çatı makaslarının yerleşimi için de fonksiyona sahiptir.

5.Çatı Makasları

Prefabrik yapılarda çatı örtüsünün kaplanması için çatı makasları kullanılır. Çatı makasları çatı eğiminin oluşturulması için kademeli yükseklikte hazırlanmıştır. Beşik örtüsü çatı sisteminde bu kademe ortada yükselerek iki yana doğru yüksekliği düşürülerek üretilir. Makaslar beşik çatı, zarf çatı gibi alternatif şekillere göre yapı büyüklüğü de dikkate alınarak projelendirilerek üretilir.

6.Çatı Aşıkları

Prefabrik yapıların çatı örtüsünün döşenebilmesi için çelik makaslar üzerine yine metal malzemeden aşık adı verilen elemanlar kullanılır. Sıralı makaslar üzerine dizilerek çatı aşıkları yardımıyla makas bağlantıları da ekstra yapılır. Aşıklar üzerine çatı örtüsünde kullanılacak OSB serimi ve üzerine tercih edilen kiremit desen veya trapez sac metal örtüler uygulanır.

7.Çatı Örtüsü Elemanları

Metal aşıklar üzerine tüm çatıda OSB uygulaması yapılır. Bunun üzerine mebran uygulaması gerçekleştirilir. Prefabrik yapılarda en üst katman çatı örtü malzemesi olarak paslanmaz boyasız (naturel) galvaniz trapez sac uygulanır. Opsiyonel tercihlerde kiremit desenli boyalı trapez sac uygulaması yapılmaktadır.

8.Çatı Şekilleri

Çatı şekilleri prefabrik evlerde de diğer konut modellerinin aynısıdır. Prefabrik çatı şekilleri arasında sundurma adı verilen tek yöne meyilli, beşik örtüsü (çift yöne meyilli, kırma çatı, zarf çatı, kelebek çatı, mansard çatı, testere dişli de denilen şet çatı, kule çatı uygulamaları yapılabilmektedir. 

9.Sundurma ve Veranda Kolonları

Prefabrik yapılarda ana binaya bağlantılı veranda tarzı eklere sundurma adı verilir. Veranda ve sundurmalar ilave metal çelik kolonlarla desteklenir.

Prefabrik Yapılarda Doğru Tercih Karmod

prefabrik-yapi-elemanlari-nelerdir-3-1024x683 

Hafif çelik sistemli prefabrik yapılarda 1986 yılından bugüne uzmanlığıyla Karmod sektöründe öncü marka. Uzmanlığı, yenilikçi teknolojilerle donatılı üretim tesisleri ve profesyonel kabiliyetiyle Karmod yapılarını günümüzde 130’u aşkın ülkeye ulaştırmış durumda. Güvenli yapı tasarımı, teknolojik hatlarda hızlı üretim ve yerinde kısa sürede kurulum organizasyonu Karmod’un başarısının sırları.

Karmod prefabrik yapı sektöründe kurumsal yapı çözümlerinin yanı sıra bireysel kullanımlara özel binalar üretiyor. Kurumsal yapı üretimleri arasında şantiye kampı binaları, yönetim ve hizmet ofisleri, hastane ve okul gibi kamu hizmet binaları başta olmak üzere çok sayıda yapı yer alıyor. Bireysel tercihlerde tek katlı ve iki katlı prefabrik evler, satış ofisleri öne çıkıyor. 

SIK SORULAN SORULAR

Betonarme Prefabrik Yapı Elemanları Nelerdir?

Yukarıda hafif çelik sistemli prefabrik yapı elemanları hakkında bilgi vermiştik. Ön üretimli şekliyle prefabrik yapı grubunda yer alan betonarme prefabrik yapı elemanları hakkında burada kısa bilgi vermeye çalışalım. Betonarme prefabrik yapılar diğer prefabrik modellerinde olduğu gibi ön üretimli olarak fabrikada imal edilir. Kullanım yerinde ise sadece kurulumu gerçekleştirilir.

Kolon: Betonarme prefabrik yapılarda taşıyıcı sistemlerinde kullanılan dikey elemanlar kolon olarak adlandırılır. Ana taşıyıcı kolonlarla birlikte rüzgar ve ara kat kolonları bulunmaktadır. Kolonların yüksekliği ve eni projenin gerektirdiği statik hesaplamalara göre istenilen boyutlarda üretilebilir.

Soket: Betonarme sistemli prefabrik yapıların kolon ve temel bağlantısında özel soket malzemeler kullanılır. Projeye göre ölçüleri 80×80, 70×70, 60×60, 40×60 ve 50×50 ebatlarında şekillenmektedir.

I Tipi Kiriş: Betonarme prefabrik yapılarda geniş açıklıkların desteklenmesinde I tipi kirişler kullanılır.

Delta Tipi Makas Kirişi: Delta tipi makas kirişleri büyük açıklıktaki betonarme prefabrik yapıların desteklenmesinde kullanılır. Yapı statiğinde önemli bir işleve sahiptir. Montajı yatay şekilde gerçekleştirilir. Delta tipi makas kirişleri çatı eğimlerinin hazırlanmasına da katkı sağlar.

T90 Tipi Kirişler: Betonarme prefabrik yapı elemanları arasında yer alan T90 tipi krişler diğerlerinde olduğu gibi geniş açıklıkların desteklenmesinde kullanılıyor. Üretiminde donatı çeliği kullanılır.

Aşık Kirişi: Betonarme prefabrik yapıların çatı örtüsü altına aşık kirişleri kullanılır. Aşık kirişleri çatı örtünün vidalanarak serimini kolaylaştırır.

Oluk Kirişi: Yağmur suyunun çatıdan kolay akmasında önemli bir işleve sahiptir. Çatı örtüsünü taşıyan makaslara dik gelecek şekilde montajlanır.

Döşeme Kirişi: Ara katlı betonarme prefabrik yapı projelerinde kullanılır. Döşeme kirişi adından da anlaşılacağı gibi ara kat döşemelerinin seriminde önemli işleve sahiptir.

Sundurma Kirişi: Veranda ve binaya yapılan eklerde boşlukların desteklenmesinde kullanılır. Sundurma kirişi bina dışında yer alır.

Kreyn Kirişi: Üretim tesislerinde imalat aşamasında önemli işleve sahip vinçlerin bağlantılanmasında kreyn kirişleri kullanılır. Vinçler bu kirişler kullanılarak güvenle montajlanabilir. Kullanılacak vince göre ebatlarda üretilir.

Çatı Fenerliği: Betonarme prefabrik yapıların gün ışığından daha fazla faydalanarak enerji sarfiyatını azaltmak amacıyla tercih edilir. Çatı fenerliği elemanı üretiminde beton kullanılır.

Betonarme Duvar Paneli: Betonarme prefabrik yapıların duvarlarında beton paneller de kullanılmaktadır. Bu panellere yalıtım performansı açısından üretimde özel uygulamalar yapılmaktadır.

Prefabrik taşıyıcı elemanlar nelerdir?

Prefabrik yapı elemanları arasında çubuk eleman olarak ifade edilen kolon, kiriş, kemer, çerçeve gibi elemanlarla birlikte döşeme ve duvarda kullanılan ekipmanlardan yer alır. Duvar elemanları pano adı verilen düzlemsel malzemelerle birlikte kabuk elemanlardan oluşur.

Prefabrik taşıyıcı elemanları şu malzemeler şu başlıklarda isimlendirilir; yüzeysel, çubuk, kabuk, kompozit ve bağ elemanlarıdır.

Yapı malzemeleri fonksiyonuna göre kaç sınıfa ayrılır?

Yapı malzemeleri taşıyıcı sistemlere göre 5 sınıfa ayrılır.

  1. Kagir (Yığma) Taşıyıcı Sistemli Yapılar. Taş ve Tuğla kullanılan.
  2. Betonarme Taşıyıcı Sisteminde İnşa Edilen Yapılar
  3. Çelik Taşıyıcılı Yapı Sistemleri
  4. Ahşap Sistemli Yapılar
  5. Plastik Taşıyıcılı Yapı Sistemleri

Biz Sizi Arayalım

Size daha iyi hizmet verebilmek için kuramsal ve özel mimari planlarınız, projeleriniz ve ürün şartnamenizle ilgili soru ve detayları info@karmod.com mail atarsanız en kısa zamanda talebinize hızlı dönüş yapılacaktır.

Projelerimiz

İşimiz Bu

Dünyanın bir ucundan diğer ucuna kadar, müşterilerimizin dünyanın yeni teknolojisi ile üretilen hazır yapı sektörüne ulaşmalarını sağlıyoruz. Proje üretim ağı takibince sizler için değer katan teknoloji ve yenilik, esnek ticari modeller ve akıllı tedarik zinciri çözümleri aracılığıyla güvenilirliği garanti ediyoruz.

Keşfet

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız