Tüm talep ve istekleriniz için satış ofislerimizden, çağrı merkezimizden bize ulaşabilirsiniz.
Geri Dön

Prefabrik Evlerin Ömrü Ne Kadar?

Karmod 05.09.2022

Son yıllarda kent yaşamının getirdiği zorluklar çok sayıda vatandaşı şehirden uzakta müstakil konut sahibi olmaya yöneltti. Trafik, gürültü, aşırı nüfus, katlı beton binalara mahkum olma gibi şehir hayatının zorlukları bu yönelişte temel etken oldu. Bir de buna covid19 pandemi sürecinde yaşanan kısıtlamalar da eklenince müstakil konut sahibi olma isteği zirve yapmış oldu.  

Betonarme gibi klasik yöntemlerle inşa edilen konutların uzun süren yapım süreçleri ve malzeme fiyatlarındaki artış bu modeli sorgulatır oldu. Bir de buna çok sayıda ustayı kırsal sayılabilecek bir yerde organize etme zorlukları da eklenince vatandaş prefabrik ev gibi konut modellerini gündemine aldı. Bu evlerin inşa süreçleri son derece kısa ve fiyatlarının ekonomik oluşu bilinen bir gerçek. Bu avantajları bilen çok sayıda insan prefabrik konut modelini kullanarak ev sahibi olma yoluna gitti. Yapı modelini tanımayan yeni ev sahibi olacaklarda doğal olarak prefabrik evlerin ömrü kaç yıldır? sorusu gündeme geldi. Biz bu yazımızda merakları gidermek için prefabrik evlerin ömrüyle ilgili bilgiler vermeye çalışacağız.

Prefabrik Evlerin Ömrü Kaç Yıldır?

Prefabrik ev ömrünün hızlı kurulum ve ekonomik fiyatlarına bakarak ömrünün de çok kısa olacağını söyleyenlerin en baştan yanıldıklarını vurgulayalım. Prefabrik ev çok sayıda avantajıyla birlikte dayanıklı ve uzun ömürlü bir yapı modelidir. Bilinenin aksine prefabrik evlerin kullanım ömrü çevresel faktörlere göre değişmekle birlikte 40 ila 50 yıl arasında değişmektedir. Tabi ki tüm konut modellerinde olduğu gibi bakımları düzenli olarak gerçekleştirildiğinde bu ömür 60 ila 80 yıllara hatta daha da üzerine rahatlıkla uzatılabilir. Üstelik bu yenilikçi evler deprem gibi etkenlere karşı güvenilir ve sağlamlığıyla da öne çıkar.

Prefabrik Evin Ömrünü Uzatacak Çalışmalar

Uzun ömürlü prefabrik eve sahip olmak için kullanım sırasındaki bakım çalışmalarından öncelikli konular bulunmaktadır. Karmod’dan satın alacağınız ev size kullanımınız boyunca uzun ömürlü sağlam ev konforunu yaşatacaktır. 

Aşağıda bahsedeceğimiz hususlara evi satın alırken dikkat ederseniz ev ömrünüzün de uzun olmasını sağlayacaktır.

Uzun ömürlü prefabrik ev satın alırken şunlara dikkat edin;

  1. Evin yapı güvenliği statik hesaplamalarının uzman bir ekip tarafınca yapılması
  2. Projenin evin kurulacağı iklim özelliklerine göre hazırlanması
  3. Elektrik ve sıhhi tesisat projelerinin uzmanlarca hazırlanması
  4. Üretimde kaliteli malzemelerin kullanılması
  5. Ev üretiminin yeni nesil makineler kullanılarak kaynaksız teknolojisiyle gerçekleştirilmesi
  6. Kullanıma hazır montajının profesyonel ekiplerce gerçekleştirilmesi
  7. Firmanın satış sonrası destek hizmetlerinin bulunması

Prefabrik Evi Kullanımınız Süresince Yapılacak Ömrünü Uzatacak Çalışmalar;

  • Yıprandığında iç ve dış boyalarının yapılması
  • 5 ila 10 yıl kullanım sürelerinde çatı ve dere genel bakımlarının yapılması
  • Olası arızaların giderilmesi

Prefabrik evin uzun ömürlü kullanıma sahip olabilmesi için henüz satın alma esnasında doğru marka tercihinin önemli olduğunu vurgulamıştık. Öncelikle sektörde köklü geçmişi ve yeni nesil üretim tekniklerini kullanarak imalat gerçekleştiren köklü markaların bulunduğunu vurgulayalım. 1986 yılından bu güne 130’u aşan ülkeye ihracatıyla sektörünün öncüsü Karmod firmalardan biri. Prefabrik evlerde yeni modellerin tasarımları özel bilgisayar programları kullanılarak gerçekleştiriliyor. Yapıyı ayakta tutan, depreme karşı tam koruma kazandıran statik hesaplamaları bu özel programda uzmanlarca gerçekleştiriliyor.

Prefabrik Ev Alırken Kurulacak Bölgenin İklimini Mutlaka Belirtin

Bu aşamada evin kullanılacağı iklim bölgesine özel üretim oldukça önemli. Örneğin prefabrik ev yoğun kar alan bir köyde kurulacaksa çatı statik hesaplamaları buna özel yapılmalıdır. Bazı yerlerde 1-15 metre kalınlığı bulan kar yığınlarına karşı çatı son derece korumalı olacaktır. Yine sıcaklık sıklıkla sıfırın altına düşen bir bölge ise plastik dereler yerine metal dereler tercih edilmelidir. Yoğun yağmur şartlarına göre yağmur oluklarının inişi düzenlenmelidir. Aynı zamanda rüzgar yükü hesabı bölgenin en yüksek verilerine göre gerçekleştirilerek üretilmelidir. Sıcak ve soğuk yalıtım malzeme tercihleri, mantolama uygulamaları da gündeme gelebilmektedir.

Yangına Güvenli Sistem Prefabrik Evde

Yapılan araştırmalar evlerde meydana gelen yangınların ağırlıklı olarak elektrik kontağından kaynaklandığını ortaya koyuyor. Tam yangın güvenliği için prefabrik evin elektrik tesisatı ustaların insiyatifine bırakılmayacak kadar önemlidir. Satın aldığınız evin hazır elektrik tesisat projesi bulunmalı ve uygulamalar bu projeye göre gerçekleştirilmelidir. Su tesisatı da projeye göre hazırlanarak sızdırmazlık testleri yapılmalıdır.

Prefabrik Evin ömrü nasıl uzar?

Henüz satın alma aşamasında yapacağınız doğru marka tercihi ile prefabrik evinizin ömrünü uzun yıllara çıkartarak nesilden nesile miras bırakılır bir kullanım kazandırabilirsiniz.

  • Prefabrik ev üretiminde kullanılan malzeme kalitesi çok önemli
    Prefabrik evin uzun ömürlü kullanımı için üretimde kullanılacak malzeme seçimleri de son derece önemlidir. Üretimde kullanılacak malzemelerin kalite detaylarını belirten sözleşmeyi mutlaka incelemelisiniz. Betonarme gibi klasik konutlarda olduğu gibi prefabrik evde kullanılan kapı, pencere, elektrik ve su tesisat malzemeleri de aynı özelliklere sahiptir. Kaliteli TSE ve ISO standartlı malzemelerin kullanımı evin dayanım ve ömrünü yükseltecektir. Tam amper değerinde projeye göre sigorta kullanımı yangın güvenliğine katkı yapacağı gibi çift camlı boydan boya ispanyolet kilit kullanımıyla üretilen PVC pencere enerji tasarrufuyla kazandıracaktır.

 

  • Prefabrik evin kaynaksız yeni nesil teknoloji ile üretilmesi ömrünü uzatır.
    Üretimde öne çıkan önemli bir hususta konutun üretildiği model. Her sektörde olduğu gibi prefabrik yapı sektöründe de teknolojik yenilikler gerçekleşiyor. Yeni nesil kaynaksız sistemle teknolojik makine üretilen taşıyıcı metaller kaynak kullanımıyla geleneksel yöntemle üretilen yapılara göre çok daha dayanımlı ve uzun ömürlüdür. Kaynak kullanılmayan yüksek galvaniz kaplı metaller kullanıldığı uzun yıllar boyunca küflenme ve çürüme yapmadan güvenle kullanılır. Çatı taşıyıcı makasları da yeni nesil cıvata somunlu sistemle üretilen prefabrik evler çok daha uzun ömürlüdür. Yeni nesil teknolojilerle üretilen kaynaksız yapıları tercih etmeniz yapı ömrünü çok daha uzun yıllara çıkaracaktır.

 

  • Prefabrik Ev kurulumu profesyonel ekipçe yapılmalı
    Prefabrik evin ömrünü uzatan önemli bir özellik de işçilik kalitesi. Her ne kadar prefabrik ev fabrikada üretilip evin kullanım yerinde başka malzeme kullanmadan montajı yapılıyor olsa da kaliteli işçilik yapı ömrünü etkilemektedir. Örneğin duvar bloklarının sağlıklı montaj yapılmaması yapı güvenliği ve yalıtım performansını doğrudan etkiler. Elektrik tesisatının projeyi dikkate almadan gelişigüzel uygulanması yangın güvenliğini tehdit eder. Su tesisatındaki işçilik hataları ileride sızdırma gibi önemli sorunlara yol açabilir. Çatıdaki uygulama yanlışları yalıtımla birlikte binanın su almasına yol açabilir.

 

  • Prefabrik Ev güvenilir markalardan alınmalı
    Yukarıda vurguladığımız malzeme kalitesi, kaynaksız cıvatalı üretim modeli ve profesyonel işçilik uygulaması sektörde öne çıkan markalaşmış markalarla kolaylıkla sağlanabilmektedir. Bu nedenle prefabrik ev satın alırken sorunsuz kullanım için referansları güçlü markaları tercih etmenizi öneririz.

 

  • Prefabrik Ev satın aldığınız markanın satış sonrası desteği olmalı
    Prefabrik ev kurulumu sonrası yaşanan önemli sorunlardan biri de ev satın aldığınız firmanın olası problemlerde destek hizmetinin olmamasıdır. ‘Sattım gitti’ mantığıyla iş gören bu tür şahıs ve firmalardan uzak durmanızı öneririz. Olası sorunlarda size desteğiyle daima yanınızda olacak müşteri hizmet ekibinin bulunduğu markaları tercih etmeniz uzun ömürlü prefabrik evin garantisidir.
    Diğer bir özellik de yine tercih edeceğiniz markayla ilgili. Marka sektörde bilinirliği ve uzmanlığıyla öne çıkmışsa bu aynı zamanda profesyonel montaj ekipleriyle çalıştığı anlamına gelir. Montaj işçilik uygulamalarının kalitesi prefabrik evin ömrüne etki etmektedir.

Prefabrik Evi Kullanımınız Süresince Yapılacak Ömrünü Uzatacak Çalışmalar;

Prefabrik evlerin genel bakımları betonarme gibi yapı modellerinin bakımıyla aynıdır. Aşağıda belirtilen hususlara dikkat etmeniz durumunda prefabrik evinizi uzun yıllar güvenle kullanabilirsiniz.

  • Prefabrik Ev boy bakımı diğer konut modelleriyle aynıdır

Klasik betonarme binalarda olduğu gibi prefabrik evler de belirli aralıklarla boya bakımı ister. İklim koşulları ve kullanım nedeniyle evin iç ve dış boyaları zamanla yıpranır. Örneğin ev içerisinde soba kullanımı nedeniyle zaman zaman tütme kaynaklı iç duvarda kirlenmeler olabilir. Veya çocuklar oyun oynarken duvarları kirletebilir. Eşya taşımaları esnasında sürterek boya kazınmaları yaşanabilir. Bunu ihtiyaca göre 2 ila 5 yıl içerisinde evinizin içini boyayarak ilk günkü canlılığı tekrar yakalayabilirsiniz.

  • Çatı ve dere bakımı yaptırmalısınız

Prefabrik ev yine diğer konut modellerinde olduğu gibi zamanla dere ve çatı bakımı ister. Sağlıklı kullanım için 5 ila 10 yılda bir genel çatı dere bakımı yaptırarak yıpranan noktalar varsa müdahale ettirmeniz iyi bir tercih olacaktır. Derelerde eskimeler varsa gerekli yerler değiştirilerek müdahale edilmelidir.

Prefabrik Ev Çatısı Nasıl Yapılır?

  • Arıza durumuna göre musluk, aydınlatma armatürü bakımı yapılmalı

Olası musluk, batarya akıtması, aydınlatma armatür arızası, lavabo gider tıkanması gibi basit arızalar diğer konut modellerinde olduğu gibi ihtiyaç duyuldukça giderilmelidir.

Uzun Ömürlü ve Güvenli Kullanımda Prefabrik Evde En Doğru Seçim Karmod

Karmod prefabrik evler 1986 yılından bugüne sektöründe uzmanlaşmış ve 130’un üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştirme başarısı göstermiş güçlü bir markanın verdiği güvenle üretilmektedir. Karmod tasarım ve yapı güvenliği uygulamalarını özel yazılım bilgisayar programlarında gerçekleştirmektedir. Her birisi estetik tasarım, yapı güvenliği ve kalitesiyle öne çıkmış tek katlı ve 2 katlı dubleks çok sayıda prefabrik konut modeli bulunmaktadır. Modeller arasında hayallerinizi süsleyen, zevkinize özel en doğru konut seçimini yapacağınıza emin olabilirsiniz.

Karmod yeni nesil teknolojide makineler kullanımıyla prefabrik ev üretimlerini kaynaksız cıvata somunlu birleşimli modelle gerçekleştirmektedir. Teknolojik hatta hızlı üretim, kolay nakliye ve yerinde uzmanlarıyla kısa sürede kurulum Karmod’un üstünlükleri arasındadır.

Karmod hızlı üretimini Irak’ın başkenti Bağdat ve Kut şehirlerinde gerçekleştirdiği toplu konut projesinde ortaya koymuştur. Proje kapsamında bin 884 konutun üretimini 7 ay gibi kısa bir sürede gerçekleştirmiştir. İçerisinde sosyal tesis yapılarının da yer aldığı proje büyüklüğüyle dünyada tek seferde gerçekleştirilen en büyük prefabrik toplu konut projesi unvanını almıştır.

Karmod yine Kongo Cumhuriyeti’nde bin 200 konutluk dev projeyi 90 gün gibi kısa bir sürede tamamlama başarısı gösterdi.

Karmod uzmanlığı, teknolojik hızlı üretim, sevkiyat ve kurulum hızıyla Türkiye genelinde her yıl binlerce aileyi yeni konu sahibi yapıyor.

Sık Sorulan Sorular

Prefabrik Evler Çevre Koşullarına Ne Kadar Dayanıklıdır?

Farklı iklim özelliklerine özel dayanımda projelendirilerek üretilen prefabrik ev olumsuz çevre koşullarından etkilenmeden güvenle kullanılır. Kar, yağmur, rüzgar, nem gibi iklim özelliklerine karşı dayanımlıdır.

Kar, Yağmur Prefabrik Evin Dış Yüzeyini Nasıl Etkiler?

Prefabrik evlerin iklim şartlarına dayanımı temel olarak klasik betonarme binalarla aynıdır. Henüz üretim aşamasında kullanılacağı bölgede oluşabilecek maksimum kar yüküne göre çatı güçlendirilerek güvenli hale getirilmektedir. Bu nedenle oluşabilecek kar yükünden etkilenmeden kullanılır. Güvenli çatı örtüsü yağmuru geçirmez özelliktedir. Yağmur yağarken metal çatı örtüsü kaynaklı oluşabilecek ses çatı altına döşenen osb ve membran uygulamasıyla tamamen giderilmektedir. Bunun dışında evin dış boyası diğer betonarme binalarda da görüldüğü gibi uzun yıllar kullanımda yağmur, kar ve güneş etkisiyle solgunlaşabilmektedir. Tekrar boyanarak ilk günkü canlı görünüm kazandırılabilmektedir. 

Prefabrik Evlerin Periyodik Bakımı Var mıdır?

Prefabrik evlerin genel bakımları betonarme gibi klasik ev modelleriyle aynıdır. İç ve dış boyası yıllar boyu kullanımdaki yıpranmalara göre tekrar boyanarak ilk günkü canlılığa kolayca getirilebilir. Çatı ve dere bakımları diğer evlerde olduğu gibi 5 ila 10 yılda bir kontrol edilerek bakım gerektiren yerler onarılabilir. Pencere, kapı, elektrik ve su tesisat armatürleri diğer yapılarla aynı olduğundan gerekli arıza durumlarında bakım yapılarak tekrar güvenli kullanıma devam edilmektedir.

Çelik Konstrüksiyon Ev Ömrü Ne Kadar?

Prefabrik yapı sektörünün üretimleri arasında yer alan çelik konstrüksiyon evlerin ömrü en uzun ömürlü konut modelleri arasında yer alır. Diğer konut modelleri 50 ila 60 yıl arasında değişiklik gösterse de çelik konstrüksiyon evler 200 ila 300 yıl arasında güvenle kullanılabilmektedir. Bu özelliğiyle özellikle ABD, Avustralya, Almanya, Belçika gibi gelişmiş ülkelerde müstakil konut ve villaların inşasında yoğun şekilde tercih edilmektedir.

 

Biz Sizi Arayalım

Size daha iyi hizmet verebilmek için kuramsal ve özel mimari planlarınız, projeleriniz ve ürün şartnamenizle ilgili soru ve detayları info@karmod.com mail atarsanız en kısa zamanda talebinize hızlı dönüş yapılacaktır.

Projelerimiz

İşimiz Bu

Dünyanın bir ucundan diğer ucuna kadar, müşterilerimizin dünyanın yeni teknolojisi ile üretilen hazır yapı sektörüne ulaşmalarını sağlıyoruz. Proje üretim ağı takibince sizler için değer katan teknoloji ve yenilik, esnek ticari modeller ve akıllı tedarik zinciri çözümleri aracılığıyla güvenilirliği garanti ediyoruz.

Keşfet

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız