Tüm talep ve istekleriniz için satış ofislerimizden, çağrı merkezimizden bize ulaşabilirsiniz.
Geri Dön

Hisseli Arazi Üzerine Prefabrik Ev Yapılır mı?

Karmod 01.12.2022

Şehir yaşamının getirdiği zorluklardan kurtulup doğaya yakın alanlarda ev sahibi olmak herkesin hayali. Şehrin getirdiği gürültü, trafik karmaşası, iç içe ortamda katlı yaşam, stres gibi durumlar burada yaşayan vatandaşı son derece bunalttı. Hal böyle olunca vatandaşlar şehrin bu kıskacından kurtulabilecekleri daha zinde yaşamı yakalayabilecekleri ortamlarda ev sahibi olmak istiyor. Bu mekanlar da genelde köy sınırlarına dahil alanlar olunca ev yaptırmak isteyenlerin arsa sahibi olabilmeleri için hisseli araziler karşılarına çıkıyor.

Vatandaş köy ve benzeri yerlerde hisseli arazi sahibi olunca doğal olarak şu sorunun cevabını merak ediyor: “Hisseli arazinin üzerine prefabrik ev yapılır mı?” Hisseli arsa üzerine prefabrik ev tercih edilmesinde ise yapı sistemiyle çok kısa zamanda ve en avantajlı fiyatlarla ev sahibi olabilmenin çok kolay oluşu. Köy ve benzeri alanlarda hisseli arazisi olan veya satın alanlar bu arsa üzerine ilk olarak prefabrik ev yaptırmayı hayal ediyor.

Hangi Arsalara Prefabrik Ev Yapılır

Resmi ifrazlı veya hisseli ayrımına girmeden önce hangi arsalar üzerine prefabrik ev yapılır sorusunu netleştirmek gerekir. Prefabrik ev ekonomisi, hızlı üretim ve kuruluma sahip olmasının yanı sıra uzun ömürlü konut modeliyle ev yaptıracak herkesin hayallerini süslüyor. Prefabrik ev modeli çok cazip olunca arsa sahibi olan herkes arazisine bu evlerden yaptırmak için acele ediyor. Burada hangi arsalar üzerine prefabrik ev yapılacağı hususu üzerinde biraz durmak istiyoruz.

Arsanız var ancak üzerine prefabrik ev yaptırabilme koşullarını karşılıyor mu bilmiyorsunuz. Bilindiği üzere belediyelerce konut alanı olarak belirlenmiş imara açık arsa ve arazilere her türlü ev yapılabiliyor. Prefabrik ev de bu arsalara yapılabilecek gündemdeki konut modelleri arasında yer alıyor. Bu nedenle arsanızın üzerine inşa etmeyi planladığınız prefabrik ev ruhsatını sorunsuz alabileceğiniz nitelikte olmasına dikkat etmelisiniz. Arsa satın alırken imara açık, konut inşasına her türlü izin verilen nitelikte bir arsaya talip olmanızı öneririz. Prefabrik ev hayalinizi kısa zamanda sorunsuz gerçekleştirebilmeniz için imara açık resmi ifrazlı arsalara talip olmalısınız.

Arsaya Prefabrik Ev Yapabilmeniz İçin Ne Gibi Şartlar Var

Diğer betonarme tarzı konutlarda olduğu gibi prefabrik ev yapımı da ruhsata tabidir. Bunun için sahip olduğunuz arsaya prefabrik ev yapılıp yapılamayacağını öğrenmeniz için mutlaka belediyeye müracaat etmeniz gerekir. Belediyelerin imar müdürlükleri arsanızın durumu ve prefabrik ev yapılması şartları konusunda en doğru ve doyurucu bilgiyi vereceklerdir. Bu konuda arsa satanların ve emlakçıların “Bura imara açık. Şimdi satın al hemen ev yapabilirsin.” gibi satış odaklı sözlerini resmi kanallardan sorgulayın. Aksi takdirde arsanızın imara açık olmaması nedeniyle mağduriyet yaşayabilirsiniz. Böylece prefabrik ev yaptırma hayaliniz yok olup gider.

Projeyle Uğraşma Derdine Son Prefabrik Eviniz Hazır

Belediyeden sorgulattınız, arsanız konut inşaat ruhsatı almaya uygun. İlk yapmanız gereken mimarlık ofisleri gibi detaylarla uğraşmadan güvenebileceğiniz prefabrik ev üretici firmaya uğramak olmalı. Prefabrik ev modelleri arasında çok sayıda hayallerinizi süsleyen ve beğeneceğiniz tasarımlar var. İster tek katlı veya iki katlı prefabrik villa modellerinden en  çok beğendiğiniz modeli seçebilirsiniz.

Arsanıza Özel Prefabrik Ev Ruhsatınızı Hemen Alın

Arsanız hazır, prefabrik ev modelini de seçtiniz tek yapmanız gereken belediyeye ruhsat için başvurmak. Tek katlı veya iki katlı çok sayıda prefabrik ev modeli hepsi ruhsata uygun tasarımda Karmod uzmanlığıyla projelendirilmiş. Tek yapmanız gereken arazinize ve zevkinize göre seçtiğiniz prefabrik evin hazır projesini almak. Elinizdeki projeyi bağlı bulunduğunuz belediyenin imar müdürlüğündeki ruhsat işleri birimine götürerek ruhsat işleminizi kolayca başlatabilirsiniz.

İlgili süreç tamamlanarak belediyeden prefabrik ev ruhsatını aldığınızda üretim için üretici firmayla görüşerek üretim startı verdirebilirsiniz.

Köydeki arazinize prefabrik ev ruhsatı için nereye müracaat edeceksiniz?

Yukarıda prefabrik evinizin kurulacağı arsanızın belediye sınırları dahilinde bulunması durumunda belediye imar müdürlüklerine başvurmanız gerektiğini vurgulamıştık. Şayet araziniz köyde ise ve köydeki arsanıza ev yaptırmayı düşünüyorsanız ruhsat için nereye başvuracaksınız? Köydeki arsanıza prefabrik ev yapım ruhsatı almak için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliğe Bakanlığı’na bağlı olarak il merkezinizde bulunan İl Özel İdaresine başvurmanız gerekmektedir. Prefabrik ev yaptırmak için ruhsat almadan inşaata başlamamanızı öneririz. Aksi durumda ruhsatsız evinize belediye veya il özel idare ekipleri tarafından yıkım kararı çıkartılarak uygulanabilir. Prefabrik ev yaptırmadan önce belediyeden veya il özel idaresinden konut imarına uygunluk belgeleri alarak başvuruda bulunabilirsiniz.

Hisseli Tarlaya Prefabrik Ev Yapılabilir mi?

Prefabrik evler gerek fiyatları gerekse inşa sürelerinin kısalığı ile çok cazip olması çok sayıda vatandaşın bu modele ilgi duymasına yol açıyor. Köyde de babadan kalma hisseli arazi bulununca tarlaya prefabrik ev yapılır mi sorusuyla sıklıkla karşılaşıyoruz. Kendinize ait tarlanıza belirli koşullarla prefabrik ev yapılabilmektedir. Sahip olduğunuz tarlanız bu koşulları taşıyorsa imarlı arsalarda olduğu gibi ilgili kurumlara başvurarak prefabrik ev ruhsatı alabilirsiniz.

Bu konuda kanunda açıkça ifade edilen husus tarlalara inşa edilebilecek konut, bağ evi gibi yapılar arsanın yüzde 5’ini geçemez. Aynı zamanda imar izni 250 m2 büyüklükle sınırlandırılmıştır. Bu ev tek bir yapıyı geçemez. Örneğin 5 bin m2 büyüklüğünde bir arsaya sahip olsanız yüzde 5 imarla 250 m2 konut yapabilirsiniz. Bu sınır 10 bin m2 büyüklükte arsanız da olsa 250 m2’yi geçemeyecek. 250 m2 eşit büyüklükteki iki veya üç ayrı yapı için değerlendirilemez.

Tarlaya ev yapmak İmar Kanunu’nun 20. maddesinde belirtilen prefabrik evler imar planı ve yönetmeliğine uygun olmalıdır. Ev yapılacak alanda herhangi bir altyapı sorunu yaşanmayacak nitelikte olmalıdır. Arsanın prefabrik ev yapılacak kısmının resmi yola cephesi bulunmalıdır.

Arsaya Prefabrik Ev Yapmak İçin Hangi Belgeler Gerekir?

İmara açık ve uygun arsalara prefabrik ev yaptırmak istediğinizde ruhsat aşamasından sonra ortalama bir hafta içerisinde evinizi inşa ettirebilirsiniz. Tüm işlemleriyle iç ve dış boya dahil evinize oturma süresi 20 gün ila 1 ayda tamamlanabilmektedir.

Arsanıza prefabrik ev yaptırmak için aşağıdaki belgeleri hazırlamanız yeterli olmaktadır;

  • Tapı Belgesi (Arsa tapusu hisseli ise hissedarlardan noter üzerinden muvafakatname alınmalıdır.)
  • Prefabrik Evin mimari projesi
  • Yapı güvenliği statik projesi
  • Elektrik, sıhhi ve atık su tesisatı ile ısıtma sistemi projesi
  • Ebatlı kroki

Arsanıza bu belgelerle prefabrik ev inşası için ruhsat başvurusunda bulunabilirsiniz. Evinizi inşa edeceğiniz arsa alanının yola cephesinin bulunmasına mutlaka dikkat ediniz. Tarlalara imar izninin yüzde 5 olduğunu ve bunun 250 m2 ile sınırlandırıldığını unutmayın.

Biz Sizi Arayalım

Size daha iyi hizmet verebilmek için kuramsal ve özel mimari planlarınız, projeleriniz ve ürün şartnamenizle ilgili soru ve detayları info@karmod.com mail atarsanız en kısa zamanda talebinize hızlı dönüş yapılacaktır.

Projelerimiz

İşimiz Bu

Dünyanın bir ucundan diğer ucuna kadar, müşterilerimizin dünyanın yeni teknolojisi ile üretilen hazır yapı sektörüne ulaşmalarını sağlıyoruz. Proje üretim ağı takibince sizler için değer katan teknoloji ve yenilik, esnek ticari modeller ve akıllı tedarik zinciri çözümleri aracılığıyla güvenilirliği garanti ediyoruz.

Keşfet

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız