Kullanım Amacı | Topkapı Sarayı Müzesi Bilet Satış |
Yapı Modeli | Metropol Kabin |
Yapı Adedi | 1 Blok (4x8 m) |
Toplam Metraj | 32 m² |
Proje Yılı | 2022 |
Kullanılacak Bölge | Fatih, İstanbul, Türkiye |
Tamamlanma Zamanı | 5 Gün |
İstanbul Sarayburnu’nda 600 yıllık Osmanlı Devleti’nin 400 yılı boyunca idari merkezi olarak kullanılan Topkapı Sarayı’nda bilet satış kabinimizle yerimizi aldık. 1465’te Fatih Sultan Mehmet tarafından yapımına başlanan Saray’ın inşa süreci 1478’de tamamlanmıştır. Abdülmecid’e kadar padişahlara ev sahipliği yapan Topkapı Sarayı bugün müze olarak hizmet veriyor.
Karmod Metropol kabin modelinin kullanıldığı Topkapı Sarayı Müzesi bilet satış kabini tarihi yapılara uyumlu konseptiyle öne çıkıyor. 4x8 metre ölçülerinde 32 m2 olarak planlanan Metropol gişe kabinini 4 günü üretim ve 1 günü de saha montajı olmak üzere 5 günde kullanıma hazır hale getirildi.
Ön cephesine 5 adet hareketli pencerenin yerleştirildiği kabinden aynı anda 5 ayrı bilet satış işlemi gerçekleştirilebiliyor. Kabinde bilet satışıyla beraber rehber hizmeti de sağlanıyor. Topkapı Sarayı Müzesini ziyarete gelen yerli ve yabancı turistler rehber eşliğinde müzeyi gezebiliyor. 16 farklı dilde rehberlik hizmeti veriliyor.
Demonte özellikte iki parça sevk edilen kabin Karmod uzman ekiplerince aynı gün içerisinde birleşim yapılarak kullanıma hazır hale getirildi. Metropol müze girişi bilet satış kabininin çatı kısmında ekstra çatı uygulaması da yapıldı.
Topkapı Sarayı, tarihi yarımadanın Cankurtaran semtinde Sarayburnu'nda yer alır. Saray 1478 yılında Sarayı Fatih Sultan Mehmed tarafından inşa ettirilmiştir. Padişah Abdülmecit’in Dolmabahçe Sarayı’nı inşa ettirmesine kadar 380 sene boyunca Topkapı Sarayı Osmanlı padişahlarının ikamet merkezi oldu. İhtişamlı yıllarda sarayda yaşayan kişi sayısı 4 bine yaklaşmıştır. İlk inşa yıllarında 700.000 m2 alana yayılan saray günümüzde 80.000 m2’dir.
Dolmabahçe ve Yıldız Sarayı’nın inşası sonrası saray halkı buralara taşınsa da Topkapı Sarayı önemini kaybetmemiştir. Hanedan halkının boşaltması sonrası sarayda çok sayıda devlet görevlisi yaşamaya devam etmiştir. İçerisinde Kutsal Emanetler'in yer aldığı Hırka-i Saadet Dairesi Ramazan ayı boyunca ilgi odağı olmaya devam etmiş ve her yıl bakımları aksatılmadan yapılmıştır.
Topkapı Sarayı’nın müze gibi ziyarete açılması Sultan Abdülmecit dönemine rastlar. İlk olarak Topkapı Sarayı Hazinesi’ndeki eşyalar dönemin İngiliz elçisine gezdirilerek gösterilmiştir. Bu dönemde başlayan bir gelenek olarak Topkapı Sarayı Hazinesi’ndeki eski eşyaların gelen yabancılara gösterilmesi adet haline gelmiştir. Bu amaçla Sultan Abdülaziz döneminde ampir üslupta camekanlı vitrinler yatırılmış olup hazinedeki eski eserler bu vitrinden yapancı konuklara gösterilmeye başlanmıştır.
Topkapı Sarayı 3 Nisan 1924 tarihinde Âsâr-ı Atika Müzeleri Müdürlüğü’ne bağlanarak halkın ziyaretine açılmıştır. İlk dönemde Hazine Kethüdalığı ve sonrasında Hazine Müdüriyeti adıyla hizmet veren Saray günümüzde Topkapı Sarayı Müzesi Müdürlüğü ismiyle hizmet vermektedir. Topkapı Sarayı’nın müze olarak tam hizmete açılması 9 Ekim 1924 tarihinde gerçekleşmiştir. İlk müze olduğunda hizmete açılan bölümler Mecidiye Köşkü, Bağdat Köşkü, Mustafa Paşa Köşkü, Kubbealtı, Arz Odası ve Hekimbaşı Odası’dır.
İstanbul’u ziyarete gelen turistlerin ilk uğrak yerlerinden olan Topkapı Sarayı 1985 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi'ne alınmıştır.
Günümüzde Topkapı Sarayı Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açılan ihaleyi kaşanan Sicpa Turkey firmasınca işletiliyor.
Dünyanın bir ucundan diğer ucuna kadar, müşterilerimizin dünyanın yeni teknolojisi ile üretilen hazır yapı sektörüne ulaşmalarını sağlıyoruz. Proje üretim ağı takibince sizler için değer katan teknoloji ve yenilik, esnek ticari modeller ve akıllı tedarik zinciri çözümleri aracılığıyla güvenilirliği garanti ediyoruz.
Keşfet