Gerçekten sürdürülebilir bir Dünyada yaşamak istiyorsak bazı söylemlerin sözden öte gerçekliğe yönelmesi gerekiyor. Sahip olduğumuz kaynakların hızla tükendiği günümüz Dünyasında buna her şeyden daha fazla ihtiyacımız var. ‘Çevre dostu yapılar’ mottosu da söylemden öte gerçeğe dönüşmesini beklediğimiz olgular arasında. Her yapı modelini üreten herkesin dilinden hiç düşmeyen söylem ‘Çevre dostu yapılar üretiyoruz.’ Peki bu olgu ne kadar gerçek. Hangi yapı, neden, ne kadar çevre dostu bu sorulara cevap arayarak gerçeğe yaklaşabiliriz. Aksi halde çevre dostu yapı arayışımızı bir söylemden ileri götüremeyiz.
Çevre tahribatını ortadan kaldırmak veya en aza indirmek temel amacıyla geliştirilen bina modellerine çevre dostu yapı denir. Çevre dostu binalar değerlerin korunmasına yönelik modellemesiyle ‘yeşil bina’ olarak da isimlendirilir. Çevre dostu yapılar günümüzde sürdürülebilir yapı modeli kapsamı içerisinde değerlendirilmektedir.
Çevre dostu yapıların 4 önemli değerlendirme kriteri vardır. Bu kriterler söylemden öte yapı modelinin çevreye dost özelliklerini gerçekçi olarak ortaya koymaktadır.
Sürdürülebilir bina modelleri arasında çevre dostu evler öne çıkmaktadır. Günümüz dünyasının önemli en önemli sorunlarından küresel ısınma, doğal kaynakların giderek azalması gibi olgular konutta çevre dostu ev modellerin geliştirilmesini zorunlu hale getirmiştir. Bu zorunluluk sürdürülebilir uygulamalar açısından çevre dostu ev nedir sorusunu gündeme taşımıştır.
Çevre değerlerin ve doğal kaynakların korunmasını temel ilke edinmiş konut modellerine çevre dostu ev denir. Bu korumalar sağlanırken aynı zamanda kaynakların israf edilmemesi ve kullanılan kaynakların tekrar dönüşümü hedeflenmelidir. Çevre dostu evlerde enerji verimliliğinin ön planda tutulduğu iklimlendirme enerji tasarrufu önem kazanmaktadır.
Çevresel tahribatın tamamen önlendiği veya minimize edildiği konut modelleri çevre dostu evlerin hazırlanması açısından son derece önemlidir. Günümüzde sürdürülebilirlik açısından çelik konstrüksiyon sisteme sahip evler geliştirilmiştir. Çelik evler konut modelinde kullanılan ana malzeme çeliğin tam dönüşümü ile öne çıkmaktadır. Modelle yatay mimari konseptte tek katlı ve iki katlı konutlar hazırlanabilmektedir. Yine doğal ahşabın kullanıldığı kütük evler çevre dostu konut modelleri arasında yer almıştır. Çelik ev ve kütük ev enerji kullanımı açısından değerlendirildiğinde iklimlendirme tasarrufuyla çelik ev daha çevreci modeli oluşturmaktadır.
Çevre dostu yapılarda kullanılan malzemelerle birlikte uygulamalar da önem kazanmaktadır. Gerek ön üretim gerekse ön üretim sonrası konutta inşasındaki malzemelerin israf edilmeden kullanılması kaynakların tam verimde değerlendirmesini sağlayacaktır. Yalıtım malzeme seçimi ve uygulama mükemmelliği enerji verimliliğine ekstra katkı sunacaktır. Bu yönüyle izolasyonda çevre dostu malzemeler seçilirken uygulamaların yalıtım standartlarını destekleyici yönde olması önem kazanmaktadır.
Dönüşümü bulunmayan yapı malzemelerinin seçimi uygulama mükemmel olsa da konutun çevre dostu özelliğini kaybetmesine yol açacaktır. Taşıyıcı sistemlerde beton yerine dönüşümlü çelik veya ahşap benzeri kolonların kullanılması çevre dostu uygulamalara giden yolu önemli ölçüde açacaktır. Yine dış sıva veya kaplama uygulamalarında ahşap nevi dönüşümlü yapı malzemelerinin seçimi konut sürdürülebilirliği açısından önemlidir.
Özellikle ülkemizde uzun yıllardır dönüşümü tamamen sorunlu betonarme yapı sisteminin kullanımı çevre için önemli sorun teşkil etmektedir. Bu modeldeki beton malzemenin dönüştürülememesi sürdürülebilir çevre politikalarının uygulanmasını oldukça güçleştirmektedir. Kullanım ömrünü tamamlayan beton konutların yıkım sonrası ortaya çıkan hafriyatlarının uzaklaştırılması çevre açısından temel sorunlar arasında yer almaktadır.
Klasik yapı modellerindeki dönüşüm sorunları çevre dostu binalarda yeni arayışlara yol açmıştır. Bu yöndeki çalışmalar sürdürülebilirlik açısından umut vadeden yeni yapı modellerinin ortaya çıkışını hızlandırmıştır. Çelik konstrüksiyon yapı sistemi özellikle konut alanında güvenilirliği ile yapı ömrünün yükselmesine katkı sağlamaktadır. Yapı ömrü sona erse bile ana malzemesini oluşturan çelik tam dönüştürülebilir özelliğiyle bina kaynaklı çevre sorunlarının giderilmesinde önemli işleve sahiptir. Özellikle yatay mimarideki konut ve ticari alan projeleri için çelik yapı modeli ile çevre dostu binaların hazırlanması oldukça kolaylaşmaktadır.
Çevreye dost malzemeler denildiğinde doğaya zarar vermeyen ve uzun ömürlü kullanım imkanına sahip dönüşümlü malzemeler akla gelmektedir. Ağaçtan elde edilen tahta, kalas ve kaplama malzemeleri çevre dostu malzemeler arasında ilk akla gelenleridir. Topraktan üretilen kiremit ve kerpiçler yine bu malzemeler arasında yer alır. Doğal taşlarda dönüştürülebilir çevre dostu yapı malzemesidir.
Bilinen malzemelerle birlikte endüstrinin gelişimiyle yeni çevre dostu malzemeler de ortaya çıkmıştır. Bunlardan en önemlisi son yıllarda yapı sistemlerinde yoğun olarak tercih edilen çelik malzemelerdir. Çelik malzeme bina ömrünü uzatan yapısal özelliği ve dönüştürülebilir niteliğiyle modern projelerde tercih edilmeye başlanmıştır. Çelik malzemeler çevre hassasiyetinin çok önemli hale geldiği günümüzde sürdürülebilir bina çözümleri için önemli bir yenilik. Çünkü klasik beton benzeri malzeme kullanımı yeryüzündeki karbon salınımlarının en büyük nedeni olarak biliniyor. Günümüz inşaat sektöründeki çevre değerlerinin korunmasına yönelik hassasiyet sürdürülebilirlik açısından çevre dostu yapı malzemelerinin tercihini artarmıştır.
Size daha iyi hizmet verebilmek için kuramsal ve özel mimari planlarınız, projeleriniz ve ürün şartnamenizle ilgili soru ve detayları info@karmod.com mail atarsanız en kısa zamanda talebinize hızlı dönüş yapılacaktır.
Dünyanın bir ucundan diğer ucuna kadar, müşterilerimizin dünyanın yeni teknolojisi ile üretilen hazır yapı sektörüne ulaşmalarını sağlıyoruz. Proje üretim ağı takibince sizler için değer katan teknoloji ve yenilik, esnek ticari modeller ve akıllı tedarik zinciri çözümleri aracılığıyla güvenilirliği garanti ediyoruz.
Keşfet