Tüm talep ve istekleriniz için satış ofislerimizden, çağrı merkezimizden bize ulaşabilirsiniz.
Geri Dön

Toki Arsalarına Prefabrik Ev Yapılacak

Karmod 21.10.2022

TOKİ’nin başlattığı cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi ile aynı anda başlatılan arsa satış kampanyası prefabrik evleri gündeme taşıdı. TOKİ’nin arsa tahsisinden sona iki yıllık sürede konut inşa edilmesi şartının yerine getirilebilmesi için uzmanlar prefabrik ev modelini öneriyor.

İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere 26 ilde arsı satışını kapsayan kampanyaya ilgi beklenenin çok üzerinde oldu. Yüzde 25 peşinatla 36, 48 ve 60 ay vade imkanı sunan kampanyanın dikkat çeken cazip yönü KDV'den de muaf olması.

Süre Açısından En Uygunu Prefabrik Evler

Çok cazip koşullar içeren TOKİ arsa kampanyasının gözden kaçırılmaması gereken önemli noktası konut inşaatının 2 yılda tamamlanması şartı. TOKİ arsa başvurusunda bu şart: “Tahsis edilen müstakil arsalar üzerine; arsa tahsis tarihinden itibaren ilk yıl içerisinde konut inşaatına başlanması, 2 yılda nüve kısmının tamamlanması şarttır.” şeklinde ifade edilerek vurgulanmış. Süre sınırlamasından hareketle değerlendirmelerde bulunan uzmanlar bu koşulun prefabrik ve çelik ev modelleriyle kolaylıkla sağlanabileceğine dikkat çekiyor.

Son yıllarda hazır yapı sektöründeki yeniliklerle birlikte prefabrik evler klasik betonarme yapı modellerine göre önemli üstünlük sağlamış durumda. Son yıllarda Anadolu’nun bir çok ilinde inşa edilen müstakil konutlar prefabrik veya çelik ev modeliyle inşa ediliyor. Prefabrik ev modelinin tercih edilmesindeki en önemli nedenler arasında bu evlerin ustalık sorunlarını geride bırakarak günler içerisinde inşa edilebilmesi. Örnek vermek gerekirse 2+1 plandaki 80 m2 bir evin yerinde inşa süresi en fazla 3 gün. Şap, fayansla birlikte iç ve dış boyasının yapılması sonrası yeni nesil prefabrik evlere 20 ila 30 gün arasında oturabilmek mümkün.

Toki̇’den Arsa Alanlar En Iyi Evi En Hesaplı Fiyatla Yaptırabilecek

Son yıllarda uzun ömürlü ve güvenli konut modeliyle en çok tercih edilen prefabrik evler fiyatları açısından da son derece avantajlı. TOKİ’den arsa alan vatandaşlar bu konut modelini tercih ederek en güvenli eve çok kısa sürede sahip olabilecekler. Aynı zamanda klasik betonarme evlere göre prefabrik ev fiyatlarıyla en az yüzde 30 daha az para ödeyerek yeni ev sahibi olabilecekler.

Toki̇ Arsa Sahipleri Ustalarla Uğraşmayacak

TOKİ arsalarına prefabrik ev yaptıran vatandaşların bir diğer önemli avantajı da usta organizasyonlarıyla uğraşmak zorunda kalmamaları. Bunun en önemli nedeni prefabrik evlerin modern tesislerde üretilmesi yerinde üretici firma uzman ekibince kurulması. Prefabrik ev aldığınızda evin ön üretimi günler içerisinde fabrika modern tesislerinde tamamlanıyor. Üretimi tamamlanan ev araca yüklenerek TOKİ arsanız neredeyse oraya sevk ediliyor. Aynı gün prefabrik ev üretici firma profesyonel ekibince kurulumuna başlanan yeni eviniz başka ustalarla uğraşmadan günler içerisinde size teslim ediliyor.

Toki̇ Arsa Satışı

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı TOKİ tarafından başlatılan arsa satış kampanyası yüzde 25 peşinat olmak üzere 36, 48 ve 60 ay vadelerle şartları taşıyan vatandaşlara yapılıyor. 26 ilde 365 farklı bölgede yer alan ve 3, 4 ve 5 yıl taksitlerle satılacak arsalar konut ve ticari yatırım için kullanılabilecek. KDV'den muaf olan TOKİ arsalarına başvurular e-Devlet üzerinde yapılıyor. e-Devlet kaydı sonrası adlarına açılan Halk Bankası hesabına 500 TL yatıran vatandaşların TOKİ arsa başvuruları alınmış oluyor.

Toki̇ Arsa Satışı Hangi Illerde

Kampanyası başlatılan TOKİ arsaları başta İstanbul ve İzmir olmak üzere 26 ilde bulunuyor. Vatandaşlar ikametlerinin bulunduğu illerdeki konut ve ticari amaçlı arsalara başvurabilecekler. TOKİ tarafından satışa çıkarılan konut ve ticari arsaların bulunduğu iller şöyle; Adana, Afyonkarahisar, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Çanakkale, Diyarbakır, Elazığ, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kırıkkale, Kocaeli, Konya, Manisa, Mersin, Muğla, Niğde, Şanlıurfa, Tekirdağ, Uşak ve Van.

Toki̇ Arsaları Nerede

Muhammen bedeli 4 milyar 721 milyon 272 bin 46 lira olan yaklaşık 1 milyon 501 bin 219 metrekare büyüklüğündeki bulunan 365 arsa 26 farklı ilde bulunuyor. İzmir’de satışı yapılacak TOKİ arsa sayısı 116. ‘İlk Evim, Arsa’ projesinde ilk etapta 7 bölgede, 100 bin altyapılı konut arsası satışa sunulacak.

Toki̇ Arsalarına Inşaatlar Ne Zaman Başlayacak?

TOKİ tarafından satışı yapılan arsalara “Tahsis edilen müstakil arsalar üzerine; arsa tahsis tarihinden itibaren ilk yıl içerisinde konut inşaatına başlanması, 2 yılda nüve kısmının tamamlanması şarttır.” koşulu getirildi.

Ayrıca “Müşterek asa için müracaat edenler, tapu senedinin tarihinden itibaren en geç bir yıl içinde konutunu yapmaya başlamaları ve önceden tespit edilen plana göre tüm bloklar için zemin kat taban döşeme seviyesini en geç 2 yıl içinde bitirmeleri şarttır. Bu şarta uymayanlardan tahsis edilen arsalar, hiçbir hüküm alınmasına gerek olmaksızın ödemiş olduğu bir bedel var ise %10'u kesilerek kalan meblağ iade edilerek geri alınır.” denilmektedir.

Toki̇ Hisseli Arsalara Evler Ne Zaman Yapılacak?

Müşterek parseller için kura çekimi yapıldıktan sonra parsel bazlı ortaklar (7 ve üzeri ortaklar için), 3 ay içinde konut yapı kooperatifi kuracak olup, bu taşınmazdaki yapım süreci kooperatif kanuna göre yürütülecektir. Bu kooperatiflerden ayrılanların olması halinde, bunların yerine kurada belirlenmiş olan yedek listeden hak sahipleri üye olarak alınacaktır.

Toki̇ Arsa Tapu Ücretini Kim Ödeyecek?

Kanun hükümlerine dayanılarak yapılan tüm işlemler her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır. Tapu devri esnasında döner sermaye harcı, tahsis sahibi tarafından ödenecektir.

Toki̇ Arsaları Nasıl Belirlenecek, Kura Ile Mi?

Arsa tahsisi için yapılan müracaat sayısının tahsis edilecek arsa sayısından fazla olması halinde, arsa sayısı kadar asil ve asil sayısı kadar yedek hak sahipleri noter kurası ile belirlenecektir.

Noter kurası ve diğer duyurular TOKİ idaresinin www.toki.gov.tr internet adresinde yayımlanacak ve tahsis sahiplerine kısa mesaj yolu ile iletilecektir.

İmar planı çalışmaları sonucu arsaların belirlenmesi ve altyapı çalışmalarının (elektrik, su, kanalizasyon) tamamlanmasını müteakiben inşaat yapımına ait süreler başlayacaktır.

Biz Sizi Arayalım

Size daha iyi hizmet verebilmek için kuramsal ve özel mimari planlarınız, projeleriniz ve ürün şartnamenizle ilgili soru ve detayları info@karmod.com mail atarsanız en kısa zamanda talebinize hızlı dönüş yapılacaktır.

Projelerimiz

İşimiz Bu

Dünyanın bir ucundan diğer ucuna kadar, müşterilerimizin dünyanın yeni teknolojisi ile üretilen hazır yapı sektörüne ulaşmalarını sağlıyoruz. Proje üretim ağı takibince sizler için değer katan teknoloji ve yenilik, esnek ticari modeller ve akıllı tedarik zinciri çözümleri aracılığıyla güvenilirliği garanti ediyoruz.

Keşfet

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız