Tüm talep ve istekleriniz için satış ofislerimizden, çağrı merkezimizden bize ulaşabilirsiniz.
Geri Dön

Fırtınaya Karşı Evlerimiz Ne Kadar Güvenli

Karmod 21.10.2022

ABD’nin Florida eyaletinde meydana gelen Ian Kasırgası Türkiye’de de evlerin fırtınaya karşı ne kadar güvenli olduğu konusunu tartışmaya açtı. Belki Florida’da ciddi yıkıma neden olan, 2,4 milyon ev ve iş yerini elektriksiz bırakan büyüklükte kasırgalar ülkemizde oluşmuyor. Buna karşı ülkemizin birçok bölgesinde fırtınaların oluşturduğu afetlerle sıklıkla yaşanıyor. Peki evimizi bu fırtınalara karşı ne kadar güvenli?  Afetten etkilenmemek için evimizi hangi yapı modelleriyle inşa etmeliyiz? Evimizin dış dekorasyonunda nelere dikkat etmeliyiz? Benzeri çok sayıda merak edilen soruya bu yazıda cevap aramaya çalışacağız.

Türkiye’nin Hangi Bölgeleri Fırtına Afetiyle Karşı Karşıya?

Türkiye’de nüfusun yoğun olduğu İstanbul, İzmir, Kocaeli, Bursa, Antalya gibi illerimizin fırtına afet riski değeri oldukça yüksektir. Ege Bölgesinin neredeyse tamamı, Akdeniz kıyıları, Batı Karadeniz bölümü, Marmara Bölgesinin önemli bir bölümü rüzgâr ve fırtına kaynaklı doğal afet riskini ciddi oranda barındırmaktadır. Ayrıca Doğu Anadolu Bölgesinin tamamında fırtına risk ölçümü yüksek seviyede çıkmıştır.

Yine Marmara’da Çanakkale ile Batı Karadeniz orta enlem siklonik fırtınalarının etkisiyle oluşmuş olan şiddetli yağış, kar ve rüzgâr fırtınaları riskleri ile karşı karşıya bulunmaktadır.

Afetten Korunmak Için Fırtınaya Uyumlu Konut Tasarımları Yapılmalı

Fırtına ve hortum afetlerinden korunabilmek için konut tasarımlarının bu olaylara uygun yapılması son derece önem kazanmaktadır. Bu noktadan hareketle özellikle çatılar, binaların süsleme amaçlı çıkıntıları, güvensiz eklenti ve kaplamalar, tabelalar kuvvetli fırtına risklerine göre tasarlanarak uygulanmalı. Pürüzlü, fırtınadan kolayca etkilenebilir yüzeyler uzmanlara danışarak ev tasarımına yansıtılmalı.

Hortum Etkisi De Yapılaşmada Dikkate Alınmalı

Ülkemizin Akdeniz kıyı yakını ve deniz açığı, Batı Karadeniz, Kuzey Ege Denizi afet riski taşıyan hortumların yaşandığı bölgeler arasındadır. Hortum açısından yüksek riskli bölgeler arasında Marmara Denizi çevresi, Doğu ve Batı Karadeniz kıyıları, İzmir ve Edremit Körfezleri, Güney Batı Anadolu kıyılarıyla Çeşme Yarımadası öne çıkmaktadır. Bu bölgelerde yer alan il ve ilçe merkezlerimizle köylerde hortum ve fırtına riskleri birlikte düşünülerek konutların inşa edilmesi gerekmektedir.

Güvenli Çelik Ev Modeli Fırtınalar Için Tercih Edilebilir

Deprem gibi tabi afetlere karşı geliştirilen çelik ev modeli fırtına ve hortum riski taşıyan bölgelerde inşa edilecek konutlar için de güvenli bir çözüm oluşturur. Üretimi çatıdan duvara özel çelik karkaslarla örülerek kaplanan çelik evler ülkemizde de en çok tercih edilen konut modelleri arasında. Uzman firmadan çelik ev satın alarak müstakil konutta en güvenli ve konforlu bir eve sahip olabilirsiniz.

Fırtınaya Karşı Alınması Gereken Önlemler

Fırtına kaynaklı afetlere karşı can ve mal güvenliğini korumamız açısından Meteoroloji Genel Müdürlüğü bazı önlemleri sıraladı;

  • Bulunduğunuz yerle ilgili Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün radyo ve televizyonlar yoluyla yaptığı uyarıları mutlaka takip edin. Gerekli durumlarda telefonla bilgi alın.
  • Plastik sandalye, merdiven, bahçe mobilyası gibi pencere camlarına çarparak içeri girebilecek nesneleri emniyete alın.
  • Garaj kapısı benzeri büyük kapıları kapatın, kapı ve pencerelerin rüzgar esme yönünde olanlarını kapatın. Gerekli alanları emniyet için bağlayın.
  • Araçları varsa kapalı garaja alın veya bina, duvar, çit, ağaç gibi nesnelerden uzağa park edin.
  • Tavan havalandırma kapılarını kapatarak kilitle emniyet altına alın.
  • Pencerelerinizde kepenk, panjur gibi uygulamalar varsa kapalı konuma alın.
  • Bacaların sağlamlığından düzenli bakımlarla emin olun.
  • Mümkün oldukça kapalı ve güvenli alanlarda bulunun.
  • Afet ilk yardım çantanızı yanınıza alın veya yakınınızda bulundurun.
  • Dışarıdaysanız binalara ve ağaçlara yakın yürümeyin.
  • Duvar ve çitler korunaklı tarafa yıkılacağından buralardan uzak durun.
  • Fırtına anında hasar onarmak için dışarı çıkmayın.
  • Kapıları sadece ihtiyaç durumunda açın ve arkanızdan kapatın.
  • Çiftlik hayvanları veya evcil hayvanların da güvenliğini alın.
  • Fırtınalı yollarda araç kullanıyorsanız dikkatli olun. Köprü ve viyadüklerin fırtına esnasında ciddi risk taşıdığını unutmayın. Ya alternatif yollar bulun veya zorunlu değilse trafiğe çıkmayın.

Fırtına Geçtikten Sonraki Önlemler Hayati Önem Taşır

  • Koparak yere düşmüş veya sallanmakta olan elektrik ve telefon kablolarına dokunmayın. Gerekli durumlarda yetkililere haber veriniz.
  • Yakınlarınızın ve komşularınızın güvende olduğundan emin olun. Gerekli durumlarda ilk yardım desteğiyle birlikte 112 hattından destek isteyin.

Biz Sizi Arayalım

Projelerimiz

İşimiz Bu

Dünyanın bir ucundan diğer ucuna kadar, müşterilerimizin dünyanın yeni teknolojisi ile üretilen hazır yapı sektörüne ulaşmalarını sağlıyoruz. Proje üretim ağı takibince sizler için değer katan teknoloji ve yenilik, esnek ticari modeller ve akıllı tedarik zinciri çözümleri aracılığıyla güvenilirliği garanti ediyoruz.

Keşfet

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız