Tüm talep ve istekleriniz için satış ofislerimizden, çağrı merkezimizden bize ulaşabilirsiniz.

Yeşil konut, üretim malzemeleri doğaya ve insan sağlığına uygun yaşam alanıdır. Bu nedenle sağlığa zararlı olabilecek malzemeler inşaatta kullanılmamaktadır. Özellikle yeşil konut projeleri sıhhi tesisatı, yalıtım malzemesi, kapı- pencereleri maksimum sağlıklı yapılardır. İlk olarak amaç, enerji verimliliği ve sağlık güvencesinin artırılmasına uygun yapılar üretmektir.

Yeşil Konut

Yeşil konut projeleri, geleneksel konutlara göre tamamen çevreye duyarlı yapılardır. Bu nedenle yeşil yapılarda kullanılan enerji verimliliği çatısına konumlanan güneş panelleriyle sağlamaktadır. Yeşil bina nedir sorusunun cevabı, yeşil bina, çevre dostu olarak üretilen binadır.

Yeşil ev de ısı ve elektrik ihtiyaçları, sıhhi tesisat malzemeleri özenle seçilmektedir. Başka bir deyişle yeşil konut projesi, güven vermektedir. Rüzgârgülü ve güneş enerji panelleriyle kullandığı enerjiyi üretebilen binalar geleceğe yatırımdır.

Yeşil konut projesi tüm aşamalarında maksimum özenle tasarlanmaktadır. Doğa dostu ve sağlık güvenliği sağlayan yeşil ev, çatısından altyapısına güvenlik sağlamaktadır. Bu nedenle Devletler ve Hükümetler yeşil evlerin artmasına özen göstermektedir. Üstelik yeşil yapı projelerinde, geri dönüşebilir inşaat malzemeleri, yenilenebilir kaynakların değerlendirilmesi sağlanmaktadır.

Yeşil Ev Nedir?

Yeşil ev, doğaya saygılı, çevre dostu yaşam konutu olarak tanımlanmaktadır. Artık yeşil yapı olarak tanımlanabilen konutlar, yüksek oranda doğal enerjilerden yararlanmaktadır. Yeşil bina özellikleri arasında ilk sırayı güneş ve rüzgâr enerjisini kullanabilmesi almaktadır. Konvansiyonel yapılarla yeşil yapı ayrımı yeşil evde karbon salınımının düşüklüğüdür.

Çevre dostu yeşil yapılar bilim insanları tarafından şiddetle önerilmektedir. Yeşil yapılar, %70 oranında atık azaltmak ve %33 oranında CO2 salınımı düşürmektedir. Çevre dostu yeşil binalar derneği ÇEDBİK tarafından yeşil bina taslağı sunulmaktadır.

Türkiye' de ilk olarak Sabiha Gökçen Havalimanı Terminal Binası altın ödül almıştır. LEED Altın sertifikasına layık görülen, yapısal özellikleriyle 100 puan üzerinden değerlendirme yapılmıştır. Ancak değerlendirme sonucunda 66 puanla 11 Aralık 2019 tarihinde yeşil yapı sertifikası verilmiştir.

Yeşil Konut Ne Demek?

Yeşil konut, sağlıklı, enerji verimliliği yüksek doğa dostu yaşam alanıdır. Yapımında doğal ve yerel malzemeler kullanılarak üretilmektedir. Bu nedenle sıhhi ve teknik kurulumlarında yenilenebilir ürünler kullanılmaktadır. Her yeşil evin bir kimlik belgesi bulunarak doğaya katkısı ölçümlenebilmektedir. Yeşil bina örnekleri Dünyanın bazı ülkelerinde bulunmaktadır.

Örnekler arasında Dünyanın ilk dikey ormanı bulunmaktadır. 2014 yılında kullanıma sunulan otel ve konut olarak kullanılmaktadır. Dış cepheye konumlandırılan 270 rüzgâr Türbiniyle aydınlatma sağlamaktadır. Yeşil yapı örnekleri arasında dünyada 2. Yüksek yapı özelliğine sahiptir. Ayrıca Japonya’ da bir konser salonu örneği de bulunmaktadır.

Bina yeşil yapı tasarım harikası olarak 1995 yılında kullanıma sunulmuştur. Yaratıcılıkta sınır tanımayan mimar - mühendisler her geçen gün yenilenebilir özellikli yapılar tasarlamaktadır. Üstelik doğal kaynakların korunması amacıyla yeşil mimari hareketi ilk olarak Japonya’ da başlatılmıştır. Böylelikle yeşil yapılar hava kirliliğinin azaltılmasına büyük katkı sunmaktadır.

Yeşil Konut Fiyatları

Yeşil konut fiyatları, sektörde bulunan yapı özelliklerine oranla daha yüksek görülebilmektedir. Doğal kaynakları maksimum seviyede kullanabilen yeşil ev projesi geleceğe yatırımdır. Üstelik yağmur suyu değerlendirme, kendi elektriğini üretebilme avantajlarına sahiptir.

Mimari tasarımında en yüksek düzeyde doğal ışıktan yararlanılması amaçlanmaktadır. Bu yeşil ev fiyatları kullanıcı konforu, mimari ve yapısal malzemesine göre belirlenmektedir.

Yeşil Bina Örnekleri

Yeşil bina örnekleri hem Türkiye hem dünyada bulunmaktadır. Özellikle kendi iç - dış kullanıma yetecek elektriğini üretebilen, yağmur suyunu ve atık suyu değerlendirebilen tasarım ürünleridir. Dolayısıyla, tasarımı özenle yapılan yeşil yapıların teknik, sıhhi tesisatlarında sağlıklı malzemeler kullanılmaktadır. Bu sayede geri kazanılabilir kaynakların değerlendirilmesi sağlanmaktadır.

Yeşil bina örnekleri her geçen gün artarak doğanın ve Ekolojik yaşamın korunmasına fayda sağlamaktadır. Aynı zamanda yeşil mimari özellikli yapının enerji kimlik belgesi bulunacaktır. LEED Platin sertifikasına sahip yeşil bina örneğine alternatif projeler geliştirilmektedir. Böylelikle yağmur suyundan şebeke suyuna değerlendirmesi sağlanmaktadır. Hatta güneş ve rüzgar enerjisini yüksek seviyede kullanabilmektedir.

Yeşil yapılar adına İngiltere, Yapı Araştırma Kurumu, Amerikan Yeşil Bina konseyi ve Avustralya Yeşil Bina Konseyi, Almanya Sürdürülebilir Bina Konseyi tarafından sertifika sistemleri geliştirilmiştir. Sonuçta her bir sertifika bulunduğu bölgenin koşullarına göre değerlendirilmektedir.

Türkiye’ de Dünyada kullanılmakta olan yeşil bina sertifikasına benzer şekilde Enerji Performansı Yönetmeliği geliştirilmiştir. Böylece binaların Enerji Kimlik Belgesi bulunması zorunluluğu 1 Ocak 2020 tarihinde getirilmiştir.

Yeşil Bina Özellikleri

Bu binaların özellikleri çevreye duyarlılığın kanıtı olarak sunulmaktadır. Yeşil bina özellikleri arasında;

  • Bitki örtüsüne saygı,
  • Güneş ışınlarından sağlanabilen aydınlanma sistemi,
  • Yeşil çatı ayrıcalıklı yeşil yapı,
  • Yağmur suyu değerlendirme,
  • Verimliliği artıracak bağlantı aparatları,
  • Buhar bariyerleri sayesinde %100 sızdırmazlık ve havalandırma özellikleri

...bulunmaktadır.

Yeşil bina projeleri her geçen gün artmakta ve zorunluluk halini alması planlanmaktadır. Üstelik tüm Dünyada büyük sorun küresel ısınma, enerji kaynaklarının verimli kullanılmasını gerekliliğini göstermektedir. Bu nedenle işe enerji tüketimi yüksek inşaat sektöründe yenilenebilir kaynakların kullanılması önerilmektedir.

Sistem, CO2 seviyesini düşürmenin en iyi çözümlerden biri olarak görülmektedir. İlk olarak yerel yapı malzemelerinden başlanmalıdır. Yüksek enerji tüketiminde büyük payı bulunan inşaat sektörü çevre sorunlarına karşı payına düşeni yapmaktadır. Sonuç olarak yeşil yapıların artırılmasında amaç, doğal kaynakların korunması ve verimliliğin artırılmasıdır.